Premiere fredag: Oplev Rygeostens Dag for første gang

Hvis den cremede og røgede ost får tænderne til at løbe i vand, og hvis forkærligheden for egnsretter også er vigtig for dig, så skal du til Rygeostens Dag på fredag.

Hvordan får rygeosten sin røgede smag, og hvilke bud har folketingsmedlem Julie Skovsby  på sin bedste retter med rygeost? Det er noget af det fynboerne kan opleve, når TV 2/Fyn inviterer alle osteglade fynboer til Rygeostens Dag.

Arrangementet vil finde sted på Flakhaven i Odense. Man kan blandt andet opleve, hvordan en rygeost får sin røgede smag, når Jørgen Hoff fra Gundestrup Mejeri tryller ved sin rygeovn. Derudover vil man kunne møde Signe Ryge fra TV 2/Fyn og et par af de særlige rygeostambassadører, som har sluttet sig til TV 2/Fyn i kampen om rygeostens overlevelse. De er klar til at fortælle om deres forhold til rygeost, og så vil de serverer deres yndlingsretter med rygeost. 

Rygeostens Dag

I starten af året gik TV 2/Fyn ind i kampen for at redde det truede mejeriprodukt, den fynske rygeost. Nu kan du kommen med til den allerførste dag dedikeret til rygeosten. 

Mød rygeostambassadører

Som en del af kampen for rygeostens overlevelse har TV 2/Fyn samlet en hær - eller et ambassadørkorps, om man vil - med det budskab at sprede positiv energi omkring rygeosten. Hæren består af flere folketingspolitikere og borgmestre. 

Som ambassadør for rygeosten, skal man blandt andet tale pænt om osten, stille sig til rådighed, hvis man bliver kontaktet af fynske medier om emnet, og gennem sociale medier opfordre til at spise rygeost. 

Udover folketingsmedlemmerne Julie Skovsby og Dan Jørgensen vil også rygeostambassadører Tine Gudrun, som er direktør for SPIS! Odense, fortælle om rygeostens mange hemmeligheder.

Sådan startede kampen for rygeosten

Kampen for rygeosten startede tilbage i februar, hvor TV 2/Fyn mødte mejerist Jørgen Hoff, som har Gundestrup Mejeri ved Vester Skerninge. Han har en mission om, at flere skal spise rygeost. Hvis ikke der bliver gjort noget, kan det nemlig ende med, at den fynske rygeost bliver glemt. 

Gundestrup Mejeris hovedproduktion er rygeost, og de laver godt 11.000 af dem om ugen. Men det er de efterhånden næsten alene om. Rygeostproduktionen er nemlig de seneste årtier faldet til kun at foregå på i alt fire mejerier i Danmark, hvoraf tre af dem ligger på Fyn. Blandt andre lukkede Arla deres rygeostproduktion i efteråret 2017, da salget af osten var for lavt.

Jørgen Hoffs mission talte til TV 2/Fyns forkærlighed for Fyn. Rygeosten er en del af fynboernes identitet, den har været fremstillet på Fyn i århundreder, og halvdelen af al dansk rygeost sælges på øen, og derudover er rygeost Danmarks ældste og eneste originale ost. Argumenter nok for at TV 2/Fyn gik ind i kampen for rygeostens overlevelse. 

Oversigt

    Oversigt