I det fynske folks tjeneste

50.000 i bøde efter to dødsfald

Et rederi i Svendborg har fået en bøde på 50.000 kroner efter at to søfolk omkom på grund af manglende sikkerhed på et skib i Grønland.

02:54

Rederiet M.H.Simonsen ApS har fået en bøde på 50.000 kroner efter to dødsfald i Grønland.

1 af 2

De to druknede var en 47-årig styrmand og en 18-årig skibsassistent, der havde påmønstret tankeren "Orasila" kun en lille uge før ulykken.

Tankeren var sejlet til bygden med olie til bygden Saarloqs elværk. De to mænd befandt sig i en arbejdsbåd og skulle indbugsere losseslangen. Men arbejdsbåden kæntrede, og begge druknede.

Ingen redningsveste

Søfartsstyrelsen konkluderede i sin undersøgelse af den dobbelte dødsulykke, at hverken rederiet M.H.Simonsen ApS eller ledelsen på skibet havde tilstrækkelig fokus og styr på sikkerheden under sejladsen.

Hverken styrmanden eller skibsassistenten var iført redningsvest eller overlevelsesdragt. Skibets ledelse havde ikke forstået de risici, der var forbundet med arbejdet i det arktiske område, og rederiets sikkerhedspolitik var ikke i tilstrækkelig grad indført på "Orasila," konkluderer Opklaringsenheden.

Utilfredshed med bødestørrelsen

Søfartsstyrelsen anmeldte sagen til Fyns Politi, og i følge Svendborgs Netavis har rederiet M.H.Simonsen ApS nu fået en bøde på 50.000 kroner. Skibets kaptajn har fået en bøde på 15.000 kroner og overstyrmanden en bøde på 10.000 kroner. Fagforeningen 3F sømændene er stærkt utilfredse med bødens størrelse.

- Det er godt nok ikke meget i bøde for at slå et ungt menneske, som lige var startet i sit drømmejob, og en styrmand ihjel. En bøde, uanset hvor stor, kan jo ikke bringe dem tilbage. Men hvis en bøde skal have en forebyggende effekt, så dem, der har ansvaret for sikkerheden, tager det alvorligt, så skal der altså større bøder til, siger formanden Søren Sørensen til Svendborgs Netavis.

Se Søfartsstyrelsens rapport om ulykken