I det fynske folks tjeneste

Kommune laver app for badevandskvalitet

Svendborg Kommune har som den første på Fyn udgivet en app, der advarer, når der er risiko for forurening af badevandet efter kraftigt regnvejr.

00:22

Fra den 19. juni viser den badevandskvaliteten otte strande i Svendborg, nemlig Christiansminde, Smørmosen, Slotshagen, Lundeborg, Ballen, Vindebyøre, Færgegården og Øreodden ved Strandhuse Video: Arkiv / Ole Holbech

Tirsdag præsenter Svendborg Kommune sammen med Vand og Affald en app, der advarer badegæsterne ved de største strande i Svendborg om risiko for forurening efter et overløb fra kloakkerne. Overløb fra kloakkerne gennem kommunens rensningsanlæg sker typisk efter kraftigt regnvejr og skybrud.
 
- Vi arbejder hele tiden på at mindske risikoen for overløb, men med klimaforandringer og større regnmængder er det ikke altid, vi kan undgå overløb. Og da er app’en Badevand en god løsning til at undgå en dårlig oplevelse, siger direktør Ole Steensberg Øgelund fra Vand og Affald i en pressemeddelelse.

Læs også Fortsat bakterier i badevandet ved Sandager Næs Strand

Dækker otte strande

Den nye app informerer om badevandskvaliteten på otte strande i Svendborg Kommune, og samtidig fortæller den også om vand- og lufttemperatur, vindforhold. App´en indeholder også en beskrivelse af standen og dens faciliteter.

Strandene er udvalgt efter at de enten er Blå Flag-strande, eller der er øget risiko for overløb i forbindelse med skybrud.
 
- Der er mange, der har efterlyst sådan et værktøj, så vi er rigtig glade for, at det er lykkedes Jeg tror, at både lokale og turister bliver rigtig glade for det, siger formand for Miljø- og Naturudvalget i Svendborg Kommune, Bruno Hansen, SF.

App’en hedder Badevand er også tilknyttet hjemmesiden www.badevand.dk.

01:09 Luk video

Fakta

  • App’en hedder Badevand og kan hentes til både iPhone og Android. Den er også tilknyttet hjemmesiden www.badevand.dk.
  • Fra den 19. juni viser den badevandskvaliteten otte strande i Svendborg, nemlig Christiansminde, Smørmosen, Slotshagen, Lundeborg, Ballen, Vindebyøre, Færgegården og Øreodden ved Strandhuse.
  • Badevand er udviklet af DHI, som har lavet lignende løsninger til andre kommuner. Svendborg er den første fynske kommune, der er med i app’en Badevand.
  • Der er ligger komplicerede beregninger bag app’en Badevand, men groft sagt simulerer den, hvad der sker i kloakkerne under regnskyl, og hvordan eventuelle overløb spreder sig og påvirkes af eksempelvis blæst, vand, strøm og temperaturer.
Kilde: Svendborg Kommune