Ny finanslov sikrer mere gratis tandpleje og penge til fødselsområdet

Økonomien buldrer, og derfor er det nødvendigt at lette for speederen, siger finansministeren. Der sker blandt andet ved at fjerne populært fradrag.

Henover weekenden har regeringen præsenteret delaftaler for henholdsvis det grønne område og sundhedsvæsenet, og nu er en aftale for den sidste del af det statslige budget faldet på plads.

Den sikrer blandt andet gratis tandpleje til 18-21-årige, et løft på 100 millioner kroner til fødselsområdet, færre elever i de mindste skoleklasser, penge til landets SFO'er og styrkelse af læreruddannelsen. Til gengæld får håndværkerfradraget dødsstødet.

- Dansk økonomi er inde i en rigtig god periode. Der er næsten for meget fart på, og derfor er det her er en finanslov, hvor vi letter foden fra speederen. Vi strammer op, siger en glad finansminister Nicolai Wammen (S) under præsentationen af den samlede finanslov for 2022, som der altså har været færre penge at forhandle om end førhen.

Bag aftalen står foruden regeringen og dens støttepartier også Alternativet og Kristendemokraterne.

- Alt i alt er det en meget forsvarlig finanslov, hvor vi holder hånden under velfærden, og partierne bag aftalen hver især har fået ønsker opfyldt, siger Wammen.

Hvorfor er finansloven vigtig?

Færre børn i de yngste klasser

Traditionen tro, og ganske som finansministeren siger det, bærer finansloven præg af de krav, som støttepartierne for uger tilbage gik til de indledende forhandlinger med.

På SF's ønskeseddel stod blandt andet mindre skoleklasser og en tryg fødsel for alle. De havde helst set, at loftet for skoleklasser, der i dag er på 28 elever, kom ned på 24 for alle årgange. I stedet er det endt på 26 for de mindste klasser, hvilket partiformand Pia Olsen Dyhr (SF) er både glad for og stolt af:

- Det er børnenes finanslov, siger hun og tilføjer, at det næsten er 30 år siden, at klasseloftet sidst blev sænket.

Gratis tandlæge op til 21 år

Enhedslisten gik til forhandlingerne med et krav om at udvide den kommunale børne- og ungdomstandpleje til også at dække de 18-25-årige, men må altså nøjes med de unge op til 21 år.

Det er partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, "meget, meget stolt over", siger hun.

Samtidig fremhæver hun også fødselsområdet som et punkt, de i Enhedslisten er glade for at være med til at løfte.

Vil bekæmpe trivselskrise

De radikale havde særligt grønne initiativer på listen, da de indledte finanslovsforhandlingerne, og mange af dem blev altså allerede opfyldt med delaftalen lørdag. Men partiet havde også et ønske om at styrke læreruddannelse og fritidspædagogik, og her er altså fundet penge til begge poster.

- Vi sætter penge af til de steder, vores børn kommer efter skole. Det er en af måderne at bekæmpe den trivselskrise, vi har, siger Sofie Carsten Nielsen.

Samtidig er den radikale leder glad for, at håndværkerfradraget afskaffes, så man stopper med at kaste brænde på et bål, der allerede står i flammer.

Lyn-analyse af Hans Redder, politisk redaktør, TV 2

Et ekstra år i børnehave

Alternativets ordfører, Torsten Gejl, fremhæver blandt andet den bedre mulighed for at lade sine børn blive et ekstra år i børnehaven som en sejr.

- Mange går og tror, at det er dem, der er noget galt med, men i virkeligheden er de bare de små altid. Der skal forældre kunne sige: "Mit barn skal have et ekstra år i børnehave," siger han.

Dé ord kommer dog ikke til at kunne gøre det alene.

Det vil i stedet blive en fælles vurdering, hvor forældrenes ønske inddrages sammen med indstillingen fra pædagoger og kommunen, fremgår det af aftalen.

Glad for bredt samarbejde

Kristendemokraternes formand, Isabella Arendt, er ligesom flere af sine folketingskollegaer særlig stolt af den vægt, finanslovens parter har lagt på børnene. Derudover glæder hun sig desuden over, at der med Kristendemokraternes bidrag er tale om en bred aftale.

- Vi havde selvfølgelig gerne set, at der var plads til skattelettelser i bunden eller andet, som måske mere er vores end støttepartiernes politik. Derfor ser vi frem til også at fortsætte et samarbejde henover midten, som skaber de gode, brede løsninger, siger Isabella Arendt.

Du kan se et overblik over finanslovens indhold i artiklen her.