Står tomme hver vinter - nu vil Ærø "spøgelseshuse" til livs

Alt for mange udlændinge køber huse på Ærø uden at bruge dem. Lokalpolitikere frygter, at der opstår spøgelsesbyer.

Alt for mange huse på Ærø bliver opkøbt af udlændinge som fast ejendom men brugt som sommerhuse. Og det er et problem, for så står husene tomme nærmest hele året. Derfor har Ærø Kommune nu sat gang i oprydningen af det fænomen, flere politikere kalder "spøgelseshuse".

- Der er ikke nogen, der kan bidrage til samfundet i vintermånederne. Ærø er jo typisk en sommer-ø. Derfor vil vi måske opleve et dødt samfund om vinteren, og det ville vi jo være forfærdeligt kede af, siger kommunalbestyrelsesmedlem Iza Alfredsen (V).

Kommunen har sat adresse på mindst 19 ejendomme på øen, som er blevet opkøbt af udlændinge uden hensigt til fast beboelse. Derudover har kommunen modtaget tip fra private om yderligere 31 ejendomme.

Oplysningerne på de i alt 50 ejendomme er nu sendt ind til vurdering hos Civilstyrelsen, som er den myndighed, der udsteder tilladelse, hvis man som EU-borger ønske at købe fast ejendom i Danmark, og man ikke har boet i Danmark i mindst fem år, eller man bruger ejendommen til erhverv. 

Civilstyrelsen har allerede vurderet tre af sagerne og pålagt tre udenlandske ejere at sælge deres ejendom.

TV 2 Fyn sætter fokus på fænomenet i dokumentaren "Ærø Patruljen"

Ender i en ond cirkel

Ifølge Jens Weiss fra lokallisten Ærø i Centrum har det store konsekvenser for lokalsamfundene, at huse står tomme. 

- Det ender et sted, hvor infrastrukturen stille og roligt lukker ned, for der er ingen til at betale skat her, og der er ingen medarbejdere til at tage sig af de ældre, så flytter de. Det ender i en ond cirkel, hvis ikke vi gør noget, siger han.

Ifølge Jens Weiss er byen Ommel et af de steder, hvor de virkelig mærker konsekvenserne. Her bor der godt 250 mennesker. 

- De fleste huse i Ommel by er solgt til EU-borgere. Det gør jo så, at infrastrukturen i Ommel by bliver mindre og mindre helårsmæssigt. Det betyder, at det stærke sammenhold, de har i Ommel skrumper.

Ommel er omdrejningspunktet i TV 2 Fyns dokumentar "Ærø Patruljen", hvor vi følger to lokale, som kører rundt og holder øje med husene for at se, om der er lys i vinduerne.

EU-borgerne er velkomne 

For Iza Alfredsen fra Venstre skal der også være en balance i tingene. 

- Vi skal også passe på, at det ikke er os, der står med høtyve og fakler, hver gang der er en EU-borger, der flytter ind. Vi har et samfund, der består af mange forskellige borgere, og der skal være plads til det. Vi snakker om en gruppe, der køber boliger og ikke bruger dem, som det er hensigten, og det er et problem, siger hun.  

Det udsagn er Jens Weiss enig i.

-  Min forhåbning er, at de EU-borgere, som køber huse her, rent faktisk også bosætter sig her, for de skal være hjerteligt velkomne, siger han. 

Oversigt

    Oversigt