I det fynske folks tjeneste

Æbler for 50 mio. kroner rådner op i haver

Hvert år ligger æbler og pærer til en værdi af 50 mio. kr. og rådner op i de danske haver i stedet for at blive spist, lyder en vurdering fra Landbrug & Fødevarer.

Derfor opfordrer Forbrugerorganisationen Stop Spild af Mad i samarbejde med Landbrug og Fødevarer danskerne til i højere grad at indsamle frugten for at udnytte æblerne og for at mindske mængden af madspild.

- Det er et ærgerligt spild, som, især set i lyset af den økonomiske krise, betyder penge ud af vinduet, eftersom danskerne køber æbler i butikkerne i stedet for at udnytte deres egne, siger Klaus Jørgensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Han estimerer, at der vokser omkring 10 mio. kilo pærer og æbler i danskernes haver, og at det i øjeblikket kun er halvdelen, der bliver spist af mennesker.

Udover at anvende æblerne i madlavningen kan man også få æblerne mostet. Hos Ørbæk Mosteri på Fyn har det i op mod 70 år været muligt at indlevere æbler på fabrikken. For hver 10 kilo folk afleverer, modtager de en liter æblejuice, der er mostet på forhånd, mens Ørbæk Mosteri til gengæld overtager de indleverede æbler til deres daglige æblemost-produktion.

Firmaet er så interesserede i at få indleveret flere æbler, at de netop har lanceret en stor kampagne på TV2 Fyn for at få flere til at komme forbi med æblefangsten.

- Jeg ville frygtelig gerne have mange flere æbler fra private, siger Bo Møller Andersen, der er direktør for Ørbæk Mosteri til FoodCulture.dk.

Ved du noget? Så send os et tip