I det fynske folks tjeneste

Badevandet er det koldeste i flere år

Badevandet i Danmark blev lørdag målt til 15,7 grader i gennemsnit. Det er den koldeste start på badesæsonen i seks år. Flere steder på Fyn er temperaturen kun 15 grader.

I år er vandet skrigende koldt.

Smørmosen er varmest

Solen varmer og stranden lokker. Men med mindre du er til det iskolde gys, så vent en uges tid med at hoppe i bølgen. Starten på badesæsonen er nemlig usædvanlig kold i år.

TV2 Vejrets badevandspatrulje målte badevandstemperaturen ved i alt 59 danske strande lørdag og konstaterer, at det er den koldeste i seks år og den tredjekoldeste i 14 år med en gennemsnitstemperatur på 15,7 grader.

Den koldeste dukkert på 13 grader får du ved Rødvig på Stevns, mens du kan boltre dig i 19 graders varmt vand ved Hestehovedet i Nakskov. På Fyn har Smørmosen på Sydfyn det varmeste vand med 17 grader, mens der flere steder kun er målt 15 grader.

Ifølge TV2s meteorolog Peter Tannev skyldes temperaturdykket den lange kolde vinter og det kølige forår. Der har ikke været sol og varme nok til at varme badevandet op.

- Det er faktisk først nu, at der er noget, der begynder at ligne sommer, som kan varme vandet op. Derfor starter vi meget lavt med vores badevand, siger Peter Tannev.

For at få badevandstemperaturen til at stige skal vi have en lang periode med flot solskin og varmt vejr. Især solens stråler er ifølge Peter Tannev vigtige, fordi de kan gå ned i havoverfladen og varme vandet op.

Meteorologernes tommelfingerregel siger, at badevandstemperaturen stiger en halv grad pr. dag, hvis vejret er rigtig godt.

Og noget tyder på, at vi kan se frem til lunere badevand allerede til næste weekend, for de næste 14 dage ser sommerlige ud med temperaturer måske op til 30 grader, forudser Peter Tannev.

- Så i løbet af otte-ti dage begynder badevandet at komme op i nærheden af 19-20 grader, som jeg tror, at de fleste danskere kan acceptere, siger han.

Badevandets temperatur er nu blevet målt ved badesæsonens start i 15 år. Den laveste gennemsnitlige starttemperatur blev målt til 13,7 grader i 1996 efter en isvinter som den, vi har oplevet i år. Varmest var vandet, da badesæsonen startede i 2003 med 17 grader.

Tjek temperaturen ud her