Boom i babyturisme

Barnløse par har skabt en ny turisme for fertilitetsklinikker. Det vil forskere fra Syddansk Universitet nu se nærmere på.

En ferie er ikke kun sol, strand og afslapning. Det kan også være en tur på fertilitetsklinik.

Det globale marked for kunstig befrugtning blevet så stort, at fertilitetsklinikker i mange lande har specialiseret sig i forskellige tilbud og nogle nærmest sælger en tur på fertilitetsklinikken som en forsinket bryllupsrejse, skriver Ny Viden fra Syddansk Universitet.

- Mange er parate til at gå meget langt for at blive forældre, og det har skabt et globalt marked, hvor kroppe krydser grænser. Og hvor de etiske regler i det enkelte land ikke længere har så stor betydning, siger lektor Charlotte Kroløkke fra institut for Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet (SDU). Hun forsker i det forskerne kalder "forplantningsturisme".

Kan købe befrugtede æg i Spanien

Charlotte Kroløkke peger på, at lovgivningen varierer meget mellem landene, så lesbiske kan blive befrugtet i eks. Danmark, mens man i Spanien kan købe sig til befrugtede æg, nogle steder har høje aldersgrænser for befrugtning og i Indien kan betale kvinder for at være rugemødre.

- I den sammenhæng er det interessant, at mange klinikker markedsfører deres tilbud som en romantisk ferie. De potentielle forældre bliver typisk tilbudt et luksusophold i forbindelse med
behandlingen af kvinden. Der indgår ofte massage, lækker mad og
masser af forkælelse i opholdet. Behandlingen sælges nærmest som
en forsinket bryllupsrejse, hvor parret skaber deres kommende
barn, fortæller Charlotte Kroløkke.

/ritzau/

Læs mere (PDF)

Oversigt

    Oversigt