I det fynske folks tjeneste

Demens rammer flere

07:11

Erik Petersen er dement. Det kan være hårdt, men et initiativ fra Ældre sagen har givet nyt liv til familen Petersen.

1 af 2

I Takt med at vi lever længere, bliver flere ramt af demens. Og med demens følger Sorg, frustrationer og manglende frihed.

Det ved Ingelise og Erik Petersen fra Odense, men et nyt initiativ har givet dem nyt liv og mere frihed i hverdagen.

Demenssygdommen sneg sig for to år siden ind på familien Petersen.

- Han (Erik Petersen, red.) kunne pludselig ikke huske hvor hans undertøj lå, og han kunne pludselig ikke huske, hvor kopperne står. Han kunne stå og kigge på kopperne. Det var egentlig det, der gjorde at jeg blev opmærksom på, at der var noget galt, siger Ingelise Petersen.

- Det værste er, at jeg kan ikke rigtig huske noget. Ikke ret længe af gangen i hvert fald, fortæller Erik Petersen.

Sygdommen har sat nogle begrænsninger for familien Petersen. Erik Petsersen bryder sig for eksempel ikke om at være alene hjemme.

Men et initiativ fra Ældre Sagen i Odense har givet nyt liv i familien.

Erik Antonsen er demensven for Erik Petersen, og han har taget kurser i demens, så han er kompetent til at være sammen med Erik og samtidig give Ingelise et pusterum fra sygdommen.

- Det er jo ikke bare den person, man besøger, der får noget ud af det. man får også selv noget ud af det. Det er jo også, hvordan kemien passer. Og med hensyn til Erik, der har den passet meget, meget fint. Vi får altid en god snak kan også finde på noget at grine af, siger Erik Antonsen.

Risikoen stiger med alderen

Demens er en sjælden sygdom blandt yngre, men er man over 65 har man en risiko på fem procent for at få en sygdom, man kan blive dement af.

Er man over 85 er risikoen for at udvikle demens oppe på 30 procent.

Læs om demensaflastning her

Ved du noget? Så send os et tip