I det fynske folks tjeneste

Flygtninge skaber netværk på højskole: - Den bedste uge i min ferie

Det kan være svært at skabe sig et netværk, når man er ny i Danmark og ikke taler sproget. I disse dage er unge flygtninge og danskere samlet på Brenderup Højskole for at bygge venskaber.

00:23

Video: Camilla Bøgeholt Lund

Foto: Camilla Bøgeholt Lund

Foto: Camilla Bøgeholt Lund

Foto: Camilla Bøgeholt Lund

1 af 4

En tyk lugt af sved rammer en, når man træder ind i gymnastiksalen på Brenderup Højskole. Det er tydeligt, at de 20-30 mennesker, som hopper rundt derinde, har været i gang i mange timer. En kenyansk akrobat- og dansergruppe har lagt vejen forbi Brenderup på Fyn for at undervise deltagerne på DFUNK's sommerhøjskole. Under kyndig vejledning af de kenyanske akrobater er de ved at skabe en menneskelig pyramide.

Det var den bedste uge i min sommerferie sidste år, så derfor besluttede jeg mig for at komme tilbage

Solveig Helles Eriksen, deltager

DFUNK er en ungdomsorganisation under Dansk Flygtningehjælp, som arbejder med at skabe bedre vilkår for unge flygtninge i Danmark, hvor en af tiltagene er sommerhøjskolen, som bliver afholdt for tredje år. Første år blev det holdt på Jyderup Højskole, og sidste år blev det afholdt på Løgumkloster Højskole. Og opholdene byder da også på alt det bedste fra højskolelivet: morgensamling, fællessang og bålhygge. 

DFUNK Sommerhøjskole 2016

- Højskolerne har selvfølgelig alle de faciliteter vi har brug for, men derudover er højskolerne jo bare meget dansk og meget inkluderende, fortæller Yusuf Yassin Dualeh, der er DFUNK-frivillig. 

- I går kom højskolesangbøgerne sågar frem, da vi sad rundt om bålet. Men niveauet af dansk er meget forskelligt fra deltager til deltager, så for nogle var det rimelig udfordrende at synge sange fra den, tilføjer han. 

Læs også Sommerhøjskole: Parkour i stedet for terapi

Bag gymnastiksalen er en lille gård, hvor en mindre gruppe har samlet sig om et bord i solen. De sidder med papir, pensler og akvarelmaling og maler forskellige motiver. Man kan vælge mellem tre forskellige linjer på sommerhøjskolen; dans og musik, kunst samt natur og friluft, hvor deltagerne hver dag får mellem fire og seks timer undervisning. Friluftslinjen er ude af huset for at snorkle, fiske efter rejer og ro kajak. Ved bordet i solen sidder Solveig Helles Eriksen, som også var med på sommerhøjskolen sidste år. 

- Det var den bedste uge i min sommerferie sidste år, så derfor besluttede jeg mig for at komme tilbage. Det var så inspirerende og livsbekræftende. Der er så ofte fokus på alle forskellene, men det her er bare en uge, der handler om alt, hvad vi har til fælles, siger Solveig Helles Eriksen. 

- I Danmark er det lidt som om, at man skal være god til noget, før man kan være fælles om det. Selvom folk ikke kan synge eller danse, kaster de sig bare ud i det her, og så får vi et grin ud af det, tilføjer hun. 

DFUNK

  • DFUNK er en selvstændig ungdomsorganisation under Dansk Flygtningehjælp, der har fokus på unge flygtninge. 
  • Organisationen blev etableret i marts 2009.
  • DFUNK arbejder for at forbedre flygtninges vilkår i Danmark og internationalt, samle unge på tværs og sætte en dagsorden på det flygtninge- og integrationspolitiske område. 
  • Foreningen har 1.200 betalende medlemmer på landsplan og cirka 200 på Fyn. 
  • Der er cirka 12 frivillige og 50 deltagere samlet på Brenderup Højskole fra den 4. til 8. juli. 
  • Deltagerne skal skrive en ansøgning for at komme med på sommerhøjskolen. 
  • Som deltager og frivillig er både mad og transport betalt. Det er sponsoreret af forskellige fonde. 

I gymnastiksalen slutter de unge meget passende af med en omgang kluddermor. En leg, hvor man vikler sig ind i hinanden - bedre måde er der vist ikke til at lære hianden at kende på. 

Fredag inviterer sommerhøjskolen til åbent hus, hvor deltagerne viser det frem, de har lært i løbet af dagene frem til lokalområdet. Der er inviteret til kaffe og kage klokken 14.00, og ellers vil de unge præsentere en kunstudstilling og et danseshow. 

Læs også Hårdt arbejde betales med mere hårdt arbejde i Ollerup

08:45

Reportage fra Brenderup Højskole

Luk video