Første døgn med letbane: Proppede tog generer ikke søndagens passagerer

Dagen efter den store letbaneåbning var der proppet i togene, der stadig kører uden betaling på turen.

Flere tusinde fynboer hoppede på letbanen og kørte de 26 stop på den 14 kilometer lange rute på de allerførste ture lørdag, da letbanen efter 15 års arbejde kunne slå dørene op til passagererne.

Søndag eftermiddag er togene stadig propfyldte med mennesker, der har set frem til at få oplevelsen af at køre med de splinternye tog.

- Det er rigtig godt. Der er god plads og folk er søde til at tage hensyn til hinanden, siger Maria Nanna Madsen, der bor i Aarup og prøver letbane for første gang.

- Jeg kan godt lide det. Den kører ikke megahurtigt, den er meget behagelig at sidde i, siger 11-årige Laurits Huber Torpsgaard, der bor i Odense.

Hør fynboerne reaktion på deres første letbanetur søndag.
Fotograf: Alexander Aagaard Redigering: Julie Lapp

Gratis til søndag

Som en gave til de odenseanerne, der længe har været forstyrret af letbanearbejdet, er det gratis at tage med et tog de første ni dage, altså indtil på søndag.

Herefter skal man bruge et rejsekort, købe en billet på Fynbus' hjemmeside eller i appen eller købe en såkaldt Odensebillet i en butik nær letbanen for at kunne benytte sig af den nye transportform.

Man kan altså ikke købe en billet i letbanetogene eller ved et stoppested.

- Det er lidt besværligt, at vi skal have sådan et kort, som man skal købe et sted. Hvad med dem, der kommer langt væk fra? Er det let for dem? Det tror jeg ikke, siger Knud Petersen, der ellers synes, det er en fin oplevelse at tage med toget.

Afgange fra 5 til 01

Der er ikke nogen grund til at nærstudere en køreplan og planlægge turen ned til minuttal. Letbanetogene kører fra klokken 05.00 til 24.00 mandag til torsdag, fra 05.00 til 01.00 fredag, fra 06.00 til 01.00 om lørdagen og fra 06.00 til 24.00 søndag.

I tiden, hvor letbanen er at finde på sporet, er der afgang mellem hvert 7,5 minut og 15 minutter, alt efter tidspunktet på dagen.

- Det er let. Vi kigger bare på tavlerne og ser, om der er ledig plads dér, siger Maria Nanna Madsen.

Else Merete Vogel Jensen har boet i Schweiz i 40 år, men kommer oprindeligt fra Odense. Derfor stod weekenden, hvor hun var på besøg i Odense, selvfølgelig på en tur i det nye transportmiddel.

- Den er fin. Jeg får et nyt indtryk af Odense, den by, jeg engang boede i, smiler hun.

Lørdag blev letbanens åbning fejret med tre timers sending fra Flakhaven og letbanetogene, hvilket bød på både H.C. Andersen, masser af fynboer, politikere og underholdning langs strækningerne.

Oversigt

    Oversigt