Kommunen vil have flere børnefamilier til byen: Forældre forstår ikke, at pladsmangel kan komme bag på borgmesteren

Borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd (S), udviser overaskelse over, at der ikke er plads nok til kommunens børn i et Facebookopslag, der møder undren fra forældre.

Sophie Strandgaards søn er én af de mange børn, der går i børnehave i Middelfart.

Der er så mange, at flere børnehavebørn bliver sendt i sfo-lokale på grund af pladsmangel i de egentlige daginstitutioner i kommunen, hvor de på forskellige tidspunkter af døgnet deler plads med elever op til 3. klasse.

Og det undrer Sophie Strandgaard, at politikerne i kommunen kan sige, at man ikke kunne forudsige, at der ville blive så store problemer med at få plads til alle børn i børnehaverne. For hun har vidst det, siden hun flyttede til byen med familien for fire år siden.

- Hvert halve år er vi blevet udfordret og opnormeret, og det har været meget ustabilt. Alt sammen på grund af pladsmangel, siger hun.

En politisk overraskelse

Middelfart Kommune har længe kørt en kampagne for at få flere børnefamilier til kommunen med borgmester Johannes Lundsfryd (S) i spidsen.

Børnefamilier, der altså ikke helt er plads til alligevel. 

I et opslag på Facebook glæder borgmesteren sig over, at der kommer flere tilflyttere til kommunen, sådan som f.eks. Sophie Strandgaards familie, mens han samtidig udviser overraskelse over, at der ikke er plads til børnene.

"Stigningen i børnetal er kommet i nogle spring, som prognoserne desværre ikke helt har kunnet fange", skriver han blandt andet.

- Jeg kan ikke forstå, hvordan det kan komme bag på nogen. Når de laver en strategi for at få børn tl kommunen, så må de have tænkt lidt længere, også på konsekvenserne af det. Vi var jo nogle af dem, der valgte at flytte hertil, siger Sophie Strandgaard, der har to børn, hvoraf den ene snart skal i daginstitution.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere undrer sig

Det er ikke kun Sophie Strandgaard, der undrer sig over borgmesterens udmelding om, at man ikke havde kunnet forudse, at der ville blive problemer. 

- Jeg er fuldstændig målløs. Dit opslag burde have været en undskyldning. En undskyldning for at I ikke har handlet i tide. Ikke til mig, nej til de børn der i længere tid har været vidner til konstante udskiftninger i deres hverdag, skriver Nicolai Martens som kommentar til Johannes Lundsfryds opslag.

- Jeg er tilflytter til kommunen, pædagog i kommunen og mor til to børn, som går i dagpleje og børnehave i kommunen. Jeg genkender ikke det billede du forsøger at skabe, skriver Sarah Agerskov Uldbjerg.

I opslaget skriver Johannes Lundsfryd desuden, at det er dejligt, at så mange vælger at bo og leve i "vores lille hjørne af landet. Hver og én er velkommen, og vi skal naturligvis nok tage ansvar for en tryg pasning for alle."

Demonstration på vej

Der er ved at blive bygget en ny institution med 82 nye pladser i Middelfart Kommune. Men byggeriet er forsinket og åbner først i marts 2024, altså om mere end halvandet år. Nogle børn bliver sendt i en spejderhytte, og nogle andre skal prøve den nye børnehavebus.

- Det kan godt være, at det her er deres løsning, men det er jo i hvert fald tre år for sent, siger Sophie Strandgaard, der slet ikke kan forstå, at en bus kan være en løsning.

Sophie Strandgaard forstår ikke, at borgmesteren kan være overrasket.
Sophie Strandgaard forstår ikke, at borgmesteren kan være overrasket.
Foto: Ken Petersen

Derfor har forældre planlagt en demonstration på mandag klokken 16 op til byrådsmødet, der starter klokken 17, hvor de vil gøre opmærksomme på, at politikerne ikke har tænkt sig om.

- Jeg vil håbe på, at de kan se, at det ikke er holdbart. Jeg er bekymret for, at de ser på antallet af børn og antallet af kvadratmeter og ser, at det er inde for lovens rammer. Det er noget andet i praksis, siger Sophie Strandgaard.

Borgmester Johannes Lundsfryd kunne ikke stille op til interview angående facebookopslaget torsdag. Han henviste til børn,- kultur,- og fritidsudvalgsformand i kommunen Lars Vigsø (S), men han havde heller ikke mulighed for at stille op.

Selvom der er tale om sfo-lokaler og ikke at børnene decideret bliver sendt tidligere i sfo, opfordrer en ekspert til, at man tænker sig grundigt om, inden man sender børnehavebørn tidligere i sfo på grund af pladsmangel.

Oversigt

    Oversigt