I det fynske folks tjeneste

Fynske forskere bag brintmotor

En opdagelse på Syddansk Universitet vil om få år gøre det muligt at køre en tur i bilen med vand i tanken.

Forskerne har skabt et kunstigt molekyle, der kan udskille brint fra vand

Vandslangen ned i bilens tank, det kan blive muligt om få år.

1 af 2

Enorm betydning

Opdagelsen betyder at det om få år vil være muligt at udvinde brint af vand blot ved hjælp af sollys, og dermed kommer man et stort skridt tættere på en uudtømmelig miljøneutral energikilde.

- Perspektiverne er enorme. Hvis vi kan bruge vand og sol og ikke længere er afhængige af fossile brændstoffer vil det ændre verdensøkonomien. Fx vil Afrika kunne få al den energi de har brug for, siger Christine McKenzie, der er professor ved Kemisk Institut på Syddansk Universitet

Vand består af brint og ilt. Det er allerede muligt at adskille de to stoffer ved en temmelig energikrævende proces.

Derfor har forskere længe skelet til planternes fotosyntese, hvor co2 spaltes til energi og ilt. Men man har manglet noget til at sætte samme proces igang i vand. Det har forskerne i Odense nu fundet i form af et kunstigt molekyle, der ved sollys adskiller vandets brint og ilt.

- Nu har vi opfundet dette molekyle og nu skal vi have det omdannet til en fast form så vi kan bruge det i de kendte processer, forklarer Christine McKenzie.

Uden skadelige stoffer

Udskilningen af brint sker helt uden udledning af skadelige stoffer. Næste trin er at binde det kunstige molekyle i fast stof, så man kan lave en kontinuerlig udvinding af brint.

Lykkes det at erstatte kendte, fossile energikilder med brint, fremstillet udelukkende af vand og sollys med let tilgængelig teknologi kan det få enorm betydning.

Forskerne håber at den endelige løsning kan være klar om 10 år.