Her er kørestolsbruger et splitsekund fra at blive kørt ned

To ud af tre fynboer har oplevet hensynsløs kørsel, hvilket er over landsgennemsnittet. På gåturene med hunden gennem landsbyen Snave frygter Christian Greve ofte for sit liv. Det skete også en dag i marts i år, da det var ved at koste ham livet.

Et øjebliks uopmærksomhed mere, og så havde bilen sandsynligvis ramt dem. 

På en gåtur med hunden i hjembyen Snave på Sydvestfyn var Christian Greve og hans kone 10. marts i år ved at blive ramt af en bil, der kom kørende mod dem. I sidste sekund svingede bilen kraftigt over i den anden vognbane for ikke at ramme parret. 

- Vi var meget rystede, fortæller Christian Greve om situationen. 

Bag bilen kørte et ægtepar fra byen, som tilfældigvis fangede hændelsen på deres bilkamera. TV 2 Fyn viser videoen, som dokumenterer, at det var meget tæt på at gå alvorligt galt.

Hensynsløs kørsel

Christian Greve føler sig tit utryg i trafikken. Og den følelse er han langt fra ene om. 

Den årlige tryghedsundersøgelse fra Justitsministeriet viser, at 68 procent af fynboerne i løbet af 2023 har oplevet hensynsløs kørsel i bil eller scooter eller knallert i deres eget nabolag. I resten af Danmark ligger tallet på 61 procent.

På få dage er to unge mænd blevet dræbt i trafikken på Fyn. Først døde en 20-årig mand mandag den 29. april af de kvæstelser han fik i en soloulykke dagen inden. Det skete i Ebberup blot seks kilometer fra Snave. I lørdags døde en 16-årig dreng efter en færdselsulykke mellem Nr. Aaby og Roerslev. I ingen af tilfældene mistænker politiet, at der har været tale om spirituskørsel eller for høj fart.

Ikke desto mindre frygter Christian Greve i Snave flere ulykker.

- Det er sådan noget, vi er bange for vil ske her også, siger Christian Greve.

Tryghedsundersøgelsen baserer sig på besvarelser fra i 29.000 personer, og resultaterne blev udgivet i sidste uge. 

- Der er ikke nogen af os, der føler os trygge ved at gå ude ved vejen, siger Christian Greve.

Sætter liv og lemmer på spil

Episoden i marts var heller ikke første gang, Christian Greve har været tæt på at blive ramt af en bil på de daglige gåture med sin hund. Enten fordi bilisterne kører for stærkt eller er uopmærksomme.

Som kørestolsbruger er han endnu mere udsat, fordi han er nødt til at køre på vejbanen og ikke kan springe til siden, hvis der kommer en bil.

- Der er flere gange, hvor min kone simpelthen er begyndt at græde, fordi det har været så tæt på, siger han. 


Og især høje hastigheder kæmper de med i den vestfynske by, hvor hastighedsgrænsen er 50 kilometer i timen. 

- Vi har jo ikke udstyr, men der kører dagligt biler, som vi tror kører med hastigheder på langt over 100 kilometer i timen, fortæller han. 

- Der er simpelthen dage og tidspunkter, hvor jeg fravælger at gå en tur, for jeg vil også gerne hjem igen.

Men hvis I er så utrygge ved at gå en tur i Snave, hvorfor gør I det så fortsat?

- I min verden virker det jo urimeligt, at man skal ligge og køre 10-15 kilometer ind til Assens for at kunne gå en tur uden at sætte liv og lemmer på spil. Det burde man kunne gøre i sit lokalområde.

Indsnævringer, bump og lavere hastighed

De høje hastigheder i Snave har fået flere af beboerne til at gå sammen om at gøre noget ved problemet. Gennem forespørgsler hos kommunen og politikerne har de forsøgt at få lavet indsnævringer og bump på vejen gennem byen, som tvinger bilister til at sætte farten ned og giver plads til cyklister og gående. Samtidig håber de på, at hastigheden bliver sat ned til 40 kilometer i timen og flere fartkontroller.

Ifølge Assens Kommune er Snavevej på prioriteringslisten, men der er endnu ikke truffet beslutning om hvilke projekter der skal udføres i 2024. 

- Det er fint, at der er nogen, der lytter og nogen, der svarer, men når dagen er omme, så er der jo ikke lavet noget endnu, siger Christian Greve. 

Oversigt

    Oversigt