Gidsler fik hjerteligt forhold til kidnapperne

Den fynske ingeniør Nils Hulgaard og hans to ingeniørkolleger blev behandlet hjerteligt og med stor respekt af deres bortførere i Bangladesh. Det fortæller det fynske gidsel i sit første interview siden løsladelsen. Se interview med Nils Hulgaard

Gidslerne fik gaver ved afskeden

Den fynske ingeniør Nils Hulgaard og hans to ingeniørkolleger blev behandlet hjerteligt og med stor respekt af deres bortførere i Bangladesh. Det fortæller det fynske gidsel i sit første interview siden løsladelsen.

Efter at have tilbragt mere end én måned som gidsler i en jungle i Bangladesh, ankommer de to danskere tirsdag aften kl. 20 til Danmark.

Fynske Nils Hulgaard og Torben Mikkelsen fra København har sammen med en britisk ingeniør de sidste uger været igennem en følelsesmæssig rutjebane, hvor de aldrig vidste, hvordan gidseldramaet ville ende.

Der er indkaldt til pressemøde 20.30 i Kastrup Lufthavn. Her vil de to danskere fortælle om deres oplevelser i Bangladesh. Herefter håber deres arbejdsgiver Kampsax, at pressen vil lade de to få fred og ro.

Men TV2s korrespondent i Asien Michael Rastrup Schmidt fulgtes med de to gidsler ud af Bangladesh, og i Singapore Lufthavn interviewede han Nils Hulgaard.

Ramt af Stockholm syndromet
Nils Hulgaard har næsten kun lovord til overs for sine kidnappere. Som gidsler blev de tre ingeniører behandlet med stor respekt, og fik bedre pleje og behandling end gidseltagerne selv.

"De understregede hele tiden, at de ikke ville gøre os ondt. De var utrolig flinke og gæstfrie, og det var svært ikke at få sympati for dette meget primitive stammefolk", fortæller Nils Hulgaard.

Kampsax-ingeniøren beskriver sine fem uger i junglen som en meget stor naturoplevelse, hvor gidslerne fik en sjælden mulighed for at få indsigt i et primitivt naturfolks hverdag.

"Deres leder var som en mild budhistisk munk. Han mindede på ingen måder om en oprørsleder", siger Nils Hulgaard.

Nils Hulgaard erkender blankt, at han har været ramt af det såkaldte "Stockholm syndrom", som er en tilstand mange gidsler kommer i, hvor de får sympati for deres kidnappere.

Men samtidig var hele opholdet også præget af angst og usikkerhed. Gidslerne blev konstant flyttet rundt af frygt for at hæren skulle opspore deres skjulested.

"Det var ekstremt udmattende, og her var der ingen pardon fra kidnappernes side - så skulle vi bare frem ad smalle ufremkommelige stier, og op ad ekstremt stejle skråninger", fortæller Nils Hulgaard.

Gidslerne levede også i konstant frygt for at hæren skulle finde dem, og at det skulle ende med en skudduel med sårede eller dræbte.

Men som bekendt så endte gidseldramaet fredeligt, og de tre ingeniører blev frigivet uden konfrontation.

Og ved afskeden med gidseltagerne fik de tre ingeniører gaver fra deres kidnappere.

"Samtidig undskyldte de mange gange for den bekymring og lidelse de havde udsat os og vores familier for", fortæller Nils Hulgaard.

Oversigt

    Oversigt