Livsfarlige bakterier fra rotter

Tre fynboer var i livsfare efter at have fisket i Odense Å. Her var vandet inficeret med bakterier fra rotteurin.

63-årige Karl Kjær Madsen var en af de inficerede, og han blev holdt kunstigt i live i ti dage. Tre måneder efter sygdommens udbrud er han stadig mærket af den. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Influenzalignende symptomer

Sygdommen Weils begynder med influenzalignende symptomer, men efter nogle dage svigter nyrer og andre organer. Hvert år rammes omkring 12 danskere af Weils - en sygdom, som har en dødelighed på cirka 15 procent.
 
- Sygdommen er meget farlig, men risikoen er begrænset. Alligevel bør man oplyse om, hvad sygdommen er for en størrelse, så man kan færdes ved åen med omtanke, siger Bent Sommer, rottebekæmpelsesfirmaet Mortalin i Odense til Fyens Stiftstidende.

Dæk huden

Rotterne trives specielt godt i Odense å, hvor der er masser af mad og fugt. Desuden har milde vintre fået rotterne til at yngle, så bestanden er vokset. Og efter kraftig regn skyller døde rotter og rotteurin ud i åerne, hvilket øger risikoen for de farlige bakterier.
 
Sygdommen er farlig, men man behøver ikke være bange for at være ved åen. Hvis man skal ud i åer, er det dog vigtigt at dække huden til.
 
- Risikoen for at blive smittet er meget lille, men arbejder eller færdes man meget i åen, bør man tage sine forholdsregler og dække huden til. Der er mange bakterier i åer fra rotter, og man kan være uheldig at komme i kontakt med vand, som indeholder bakterier, siger overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital, Court Pedersen til Fyens Stiftstidende.

Oversigt

    Oversigt