Målet kan blive 25.000 færre syge

Regeringen er ikke ambitiøs nok i indsatsen for at få sygefraværet ned. Der kan komme en sjettedel færre syge med målrettet indsats, lyder det fra forsker.

Danskernes sygefravær skal ned, så derfor er regeringen på vej med en ny lov, der skal fastholde langtidssyge i arbejde. Loven giver blandt andet arbejdsgiveren mulighed for at holde en samtale senest fire uger efter sygemeldingen. Alligevel kunne regeringen sagtens gøre mere for at få sygefraværet ned, vurderer Palle Ørbæk, direktør for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

- Den helt store udfordring er at få arbejdspladsen, den syge og behandlingssystemet til at tale samme sprog. Hvis vi samtidig får styr på arbejdsmiljøet - også det psykiske - så kan vi på få år nedbringe antallet fra 150.000 til 125.000. Her har regeringen været meget lidt ambitiøs, siger Palle Ørbæk.

Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg diskuterede sygefravær i dag ved en høring, hvor blandt andre forskere, virksomheder og repræsentanter for kommuner deltog.

Ifølge Palle Ørbæk er der behov for endnu mere fokus på lang tids sygefravær.

- Det er i forhold til langt sygefravær, at vi kan gøre noget for alvor, siger han.

Oversigt

    Oversigt