P-selskab sætter rekord i antal retssager

Parkeringsselskabet EuroPark A/S er den private virksomhed i landet, der trækker flest danskere i retten. Sidste år førte firmaet mindst 128 retssager.

Dermed overgår parkeringsselskabet andre store virksomheder som TDC Forlag A/S, fagforeningen HK og energiselskabet NESA A/S, der også er aktive i de danske retssale.

Det viser en opgørelse over antallet af retsmøder i Danmark i 2005 som TV 2/FYN har lavet i samarbejde med DICAR - Center for analytisk journalistik.

 

 
 

 

EuroPark A/S administrer et stigende antal parkeringspladser fordelt over hele landet. De mange retssager føres mod bilister, der ikke frivilligt vil betale de girokort, som EuroParks kontrollører lægger under vinduesviskeren, hvis p-skiven for eksempel ikke er stillet eller der ikke er en synlig p-billet i forruden.
 
- Det er ikke mange retssager i forhold til det store antal af kontrolafgifter, som vi opkræver hvert år, siger Per Moesgaard, der er administrerende direktør i EuroPark A/S. Han ønsker dog ikke at oplyse, hvor mange girokort selskabet årligt udsteder til danske bilister.

Det er især i de større provinsbyer, at EuroPark har mange retssager. Tallene viser, at i syv af landets retskredse er p-selskabet også topscorer på lokalt plan. Det er i Odense, Århus, Aalborg, Roskilde, Horsens, Vejle og Tårnby. 
 
Parkeringsselskabet har ligefrem, hvad der kan betegnes som et rejsehold bestående af to advokater til at tage sig af retssagerne. Uanset hvor i landet, der er et retsmøde, så er det Vejle-advokaterne Jens Møller og Keld Norup, der repræsenterer EuroPark A/S.
 
- Vi vinder 99 procent af alle sagerne i retten, siger Per Moesgaard fra EuroPark A/S. Han forudser samtidig, at selskabet vil komme til at føre endnu flere retssager i fremtiden, fordi markedet for privat parkering vokser.
 
Sagerne handler typisk om betalingen af et kontrol-gebyr på 510 kroner. Taber bilisten sagen, så kan regningen i værste fald ende på over 9000 kroner, hvis dommen betyder, at den ene part skal betale alle sagsomkostninger og retsgebyr.
 
Men EuroPark har mange flere sager, hvor bilister nægter at betale kontrolgebyrer, end opgørelsen af retssager viser. 
 
-EuroPark trækker sig ofte og dropper en retssagen, når der kommer en advokat ind i billedet, siger Tom Bramminge Christensen, der er advokat hos Ret & Råd i Odense. Han har føret flere sager for utilfredse bilister.
 
Lederen af FDMs juridiske afdeling Lars Ellegaard har samme oplevelse.
- I flere tilfælde trækker EuroPark sig, når vi kontakter dem på vegne af et medlem i FDM og fortæller at vi er parate til at gå i retten, siger han.
Lars Ellegaard tilføjer dog, at efter hans opfattelse er hovedparten af de kontrolgebyrer som EuroPark udskriver helt er berettigede, og der råder han folk til bare at betale.   

Oversigt

    Oversigt