Pårørende til handicappede på bostedet Sedenhuse: Færre medarbejdere går ud over hygiejnen

De pårørende til handicappede beboere på Sedenhuse siger, at det går ud over hygiejenen, at der er blevet færre medarbejdere på bostedet.

Sammen med deres pårørende kæmper handicappede her op til kommunalvalget for at få bedre levevilkår.
Handicaporganisationen LEV afkræver politikerne svar på, hvordan de vil forbedre forholdene for de handicappede.

To gange har rød blok de seneste to år hævet skatten i Odense til mere velfærd. Men selv om der bliver krævet i alt 210 millioner kroner ekstra ind, er det kun lykkedes at undgå besparelser på handicappede - ikke at styrke indsatsen.

quote Pædagogerne er så slidt, fordi ressourcerne ikke er til det. De løber jo også stærkt. Det er ikke fordi, de ikke gider gøre deres ting, for det gør de, men de løber jo bare stærkt

Ann Andersen

Det kan mærkes på botilbuddet Sedenhuse, hvor budgettet er blevet mindre siden 2013, og det samme er antallet af medarbejdere. 

Mikkel Sikora har boet på Sedenhuse i otte år. Han har Downs Syndrom og brug for at have hjælp til rådighed 24 timer i døgnet.

- Selv om han er 27, 35 eller 40 år, så skal Mikkel have hjælp til at børste tænder, for det kommer han aldrig til at lære selv, siger Mikkel Sikoras mor, Ann Andersen. 

Får ikke længere bad alle hverdage

Mikkel Sikora får ikke længere bad alle hverdage.

- Der er bremsespor i underbukserne, og der har også været perioder, hvor han har lugtet, når han er kommet hjem til os. I og med, at det svinger så meget med badene, som det gør her, så giver det også gener for hans hud, siger Ann Andersen. 

- Personalet gør, hvad de kan. Ledelsen, gør hvad de kan, siger Nanna Ziegler. 
Fotograf: Jonas Bertelsen

Otte fuldtidsstillinger forsvundet

På Sedenhuse er der forsvundet otte fuldtidsstillinger siden 2014, og budgettet for Sedenhuse er faldet inden for de sidste fem år.

At der er færre ansatte, har ikke kun betydning for beboerne.

- Pædagogerne er så slidt, fordi ressourcerne ikke er til det. De løber jo også stærkt. Det er ikke fordi, de ikke gider gøre deres ting, for det gør de, men de løber jo bare stærkt, siger Ann Andersen. 

Der er 40 beboere på Sedenhuse, og ifølge Ann Andersen er der i hverdagene oftest to pædagoger til ti beboere. Om natten er der én pædagog på arbejde, og det har haft konsekvenser for Nanna Zieglers datter Aja Ziegler.

- På hendes lagen ligger der rester fra hendes menstruation, og også når hun har været på toiletet med småt og stort. Det, der er sket nogle gange, det er, at det lagen ikke er blevet skiftet. Og så kan jeg også godt regne ud, at det er fordi nattevagten har travlt, og så er der en ny, der kalder. Så færdig med hende og videre til den næste, ikke. Så er det så mig, der møder ind om aftenen og ender med at skifte, siger Nanna Ziegler og fortsætter:

- Det er jo ikke så tit, det er hændt, men det er bare et eksempel ud af mange.

Gør rent hver dag

Nanna Ziegler eller hendes mand kommer hver dag for at gøre rent.

- De første mange år var vi her måske hver anden dag, men nu er det dagligt, og det kan ikke undværes, siger nanna Ziegler.

Hvorfor ikke?

- Jamen der er for få folk, svarer Nanna Ziegler.

Kan ikke blive ved

Selv om de pårørende gerne vil hjælpe deres børn, har hjælpen en udløbsdato.

- Vi kan ikke blive ved. Vi bliver simpelthen ældre. Vi elsker vores børn, det handler ikke om det. Det er derfor, vi råber op nu, siger Nanna Ziegler. 

 

Oversigt

    Oversigt