Privat ophold koster kassen

Udgifterne til private opholdssteder er løbet løbsk og koster kommunerne millioner.

En af de ramte kommuner, Faaborg-Midtfyn, oplever at private
opholdssteder pludselig sætter priserne op med helt op til 30%, oplyser DR Fyn.

Det private opholdssted Brunstofte, der tager sig af voksne udviklingshæmmede, satte ved årsskiftet prisen i vejret med 23%.

I 2009 kostede en plads på Brunstofte 38.000 kroner om måneden - men den pris er nu steget til 47.000 kroner. En stigning på 9000 kroner om måneden. Eller mere end 100.000 kroner om året.

Ny teknik og mere personale

Investeringer i ny teknik og mere personale fik ledelsen på Brunstofte til at beslutte at skrue prisen i vejret, forklarer Souschef Lene Búk:

- Vi opnormerede til én ansat per beboer. Vi har et stigende arbejdspres med for eksempel nye krav til dokumentation, og mente ikke at tilbuddet til beboerne ville være optimalt, hvis ikke vi opnormerede, siger Lene Búk til DR Fyn.

Kommuner er magtesløse

Kommunerne står magtesløse, når deres budgetter for anbringelser på private opholdssteder bliver overskredet.

- Vi har ikke anden mulighed end at betale regningen. De private opholdssteder er gennem de seneste år blevet et tag-selv-bord, hvor priserne bare bliver hævet, siger formanden for socialudvalget i Faaborg-Midtfyn Kommune Herdis Hanghøi.

Når opholdsstederne skruer op for priserne, sker det med en begrundelse om at det er nødvendigt for plejen og omsorgen af de
personer, kommunen har anbragt.

Begrundelserne skal godkendes af tilsynet for opholdssteder, og når det først er sket, skal kommunen betale ved kasse 1.

Savner dialog

Men tilsynet tager ikke hensyn til kommunernes pressede økonomi, når
de godkender prisstigninger på både 20 og 30 procent, siger Herdis Hanghøi:

- Vi har jo bestilt en vare til en bestemt pris hos opholdsstedet. Men så ændrer opholdsstedet på egen hånd prisen uden at gå i dialog med kommunen, og det mener jeg ikke er rimeligt, siger Herdis Hanghøi til DR Fyn.

Oversigt

    Oversigt