Genfødt efter 85 år: Skoleskib splittet og samlet på Fyn

Skoleskibet Georg Stage har de seneste ni måneder været igennem en omfattende renovering på Assens Skibsværft. Nu er skibet klar til at tage 50 år mere som sejlende uddannelsessted.

Det 84 år gamle skoleskib Georg Stage har fået den helt store foryngelseskur, og nu kan det klare sig de næste 50 år eller mere til. Hele renoveringen kommer til at koste over 50  millioner kroner.

- Vi kender først den endelige beløb, når vi er helt færdige. Men det bliver et sted mellem 50 og 100 millioner kroner, siger direktør Asser Amdisen fra Georg Stage.

Alt indvendigt i skibet har være taget ud, er blevet repareret eller udskiftet, og så sat tilbage på plads igen. Flere hundrede kvadratmeter af det det store stålskrog er blevet udskiftet.

- Skibet har været helt tømt, der har intet været tilbage og alt stål har været ude. Så selv om vi har sat tingene tilbage, som de stod oprindeligt, så er der gennemrenoveret, fortæller direktør Asser Amdisen fra Georg Stage.

Et hårdt program

I gennemsnit har 25 medarbejdere fra Assens Skibsværft dagligt arbejdet på skibet siden september sidste år.

Værftsdirektør Erling Pedersen fra Assens Skibsværft mødtes fredag morgen med folkene fra Georg Stage for at gennemgå de sidste detaljer. Værftsdirektøren er glad for, at de blev færdige med opgaven til tiden.

- Det er en stor dag. Det har været et hårdt program, også på grund af at der her været så mange uforudsete ting, fortæller værftsdirektør Erling Pedersen.

Skibet sejlede fredag fra Assens til Holmen i København. Her skal de sidste ting så gøres færdig.

Vender tilbage til Assens

Georg Stage er ikke helt færdig med Assens. Den 16. september kommer skibet på besøg, og så bliver der åbent skib. Der bliver også et særligt arrangement for de værtsarbejdere, der har været med til at renovere skibet, og det glæder værftsdirektør Erling Pedersen.

- Jeg vil gerne vise skibet frem til byen, så alle kan se, hvad det er, som vi kan her på Assens Skibsværft. Jeg syntes, at vi har noget at være stolte af. Det glæder jeg mig til, siger værftsdirektør Erling Pedersen.

Nu venter en måned med klargøring og forberedelse, og den 3. juli kommer der elever ombord igen.

Assens Skibsværft vandt ordren efter et EU-udbud.

Renoveringen af Georg Stage sker med støtte fra en lang række fonde. Det er blandt andet A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aktieselskabet Dampskibsselskabet Orient´s Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Hempel Fonden, Knud Højgaards Fond og Henning G. Kruses Fond.

- Det er en stor dag. Det har været et hårdt program, også på grund af at der her været så mange uforudsete tnig, fortæller værftsdirektør Erling Pedersen.

Historien om Georg Stage

Direktør Asser Amdisen fra Georg Stage viser rundt på det nyrenoverede skib.

Oversigt

    Oversigt