I det fynske folks tjeneste

Sommerhøjskole: Parkour i stedet for terapi

100 unge samles til sommerhøjskole i Svendborg, og her er alkohol ikke inviteret med til festen.

Mens masser af unge pakker til sommerens festivaler, er 100 unge i dag på vej til sommerhøjskole i Svendborg. Foreningen TUBA - Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkoholmisbrugere – har for første gang oprettet en uges højskole for unge. Og de 100 pladser på deltagerlisten blev hurtigt fyldt, fortæller Birgitte Lesanner, der er driftschef hos TUBA.

- De er begejstrede. Men det er også svært for mange af dem, hvor forskellige former for angst fylder meget. Og så er det unge, som ikke er vant til at komme væk i en uge på den her måde.

TUBA har lejet Svendborg Medie- og Sportsefterskole, og i løbet af ugen skal de unge prøver kræfter med parkour, dans, malekunst og sangskrivning.

- Vi er meget bevidste om, at det ikke skal være terapi.

I stedet for terapi vil TUBA teste, hvad de unge kan få ud af netværk og kreativitet.

- Her kan de lave nogle aktiviteter, hvor de kan nå ind til nogle følelser, lyder det fra Birgitte Lesanner, der endvidere understreger:

- Og så er det ikke en konkurrence. De arbejder med sig selv på de her workshops.

 

Drengene søger ikke hjælp
Det er unge på 18 år og derover der har fået mulighed for at melde sig til sommerhøjskolen. De unge deltagere bruger allerede TUBA eller er på ventelisten til at få en plads. Langt de fleste deltagere er piger, og det afspejler også den virkelighed, som TUBA møder i dagligdagen.

- Kun 15 af de 100 deltagere på sommerhøjskolen er drenge. Generelt har drengene svært ved at gå i terapi. Det der med at sidde og tale om sine følelser over for en moden dame eksempelvis, det er meget overskridende, siger Birgitte Lesanner, som håber, at ugen kan ændre noget for deltagerne.

 

De unge har selv betalt 500 kroner for at deltage på sommerhøjskolen, der naturligvis er alkoholfri. Et par deltagere har TUBA støttet økonomisk, mens Augustinus Fonden og Det Obelske Familiefond har støttet højskolen med 350.000 kroner.