Sterilisation: Vi gider ikke betale

Langt færre vælger at blive steriliseret efter indgrebet ikke længere er gratis.

I 2011 blev der indført brugerbetaling på sterilisationer. Og det betød et markant fald i antallet af indgreb på 86 %. Det viser ny forskning fra SDU.

- Der er nok tale om et "overforbrug" af noget, vi alligevel ikke værdsætter nok til at ville betale for det. Man kan næsten sige, at vi gør det, fordi det er gratis, siger Christian Kronborg fra SDU til Ny Viden.

Det er ph.d. i sundhedsøkonomi og lektor ved COHERE på SDU, Christian Kronborg, der i et forskningsprojekt har sat fokus på effekterne ved brugerbetaling på sterilisation på offentlige sygehuse i perioden 2009-2012.

Det er almindelig anerkendt inden for økonomisk teori, at gratis sundhedsydelser medfører en risiko for, at vi simpelthen overforbruger ydelserne.

- Det er ret voldsomt at se, at antallet af sterilisationer falder med helt op til 86 procent i det øjeblik, der indføres brugerbetaling. Det leder jo hen til, at det måske er på tide at diskutere, om det overhovedet er en ydelse, vi skal give tilskud til. Ikke mindst fordi vi her ikke taler om at behandle sygdom. Det er et aktivt valg, folk foretager, påpeger Christian Kronborg.

Oversigt

    Oversigt