Hvad er det bedste, du kan give til et menneske ramt af alvorlig sygdom? Svaret har Charlotte gjort til sit livsværk

Da Charlotte Thybergs mor fik kræft, opstod en idé, som i dag hjælper familier flere steder i landet.

Behandlinger, kontroller og medicin, der skal tages på de rigtige tidspunkter.

Enhver, der har haft alvorlig sygdom inde på livet, ved, hvor meget, det kræver. Både af den syge selv og af de pårørende. I hvert fald er det netop dét, Charlotte Thyberg oplevede, efter hendes mor i 2016 fik konstateret kræft.

Overskuddet til at gøre selv ganske basale ting forsvandt.

- Dér gik det virkelig op for mig, at det bedste, man kan give folk, der er syge, er et måltid. Det er altid dejligt at få chokolade eller blomster, men et måltid er bare det allerbedste, siger Charlotte Thyberg om erkendelsen, der siden skulle vise sig at forandre hendes liv for altid. 

En franskbrødsmad

Under sygdomsforløbet skiftedes Charlotte Thyberg og hendes to søstre til at besøge deres mor hjemme i barndomsbyen Svendborg. De lavede mad til hende og fyldte fryseren op, for moren havde svært ved at lave de gode og sunde måltider til sig selv, som hun ellers plejede.

- Hvis vi ikke fik afleveret nok mad, var det måske bare en franskbrødsmad med appelsinmarmelade, hun spiste. Ikke et komplet måltid, som jo ellers er så vigtigt. Særligt, når man er syg, siger Charlotte Thyberg. 

Charlotte Thyberg med sin mor, Alice Møller.
Charlotte Thyberg med sin mor, Alice Møller.
Foto: Privatfoto

I begyndelsen ringede moren en gang imellem og bestilte mad fra en nærliggende café, der bragte mad ud. Men også dét blev til sidst for stor en mundfuld.

- Mange tænker, at man jo bare kan ringe og bestille noget takeaway. Men det skal man jo også have overskud til at gøre. Derudover er det heller ikke altid den bedste mad, man får leveret på den måde, siger Charlotte Thyberg.

Amerikansk forbillede

I forbindelse med sygdomsforløbet blev Charlotte Thyberg på et tidspunkt gjort opmærksom på en velgørende organisation i USA, hvor unge frivillige laver mad til netop sygdomsramte familier.

Hun besluttede sig for at lægge vejen forbi i 2017, da hun alligevel var på sommerferie i Californien.

- Organisationen har to formål. Dels at give de unge et fællesskab og nogle køkkenkompetencer, som de kan bruge videre i deres liv. Og dels at hjælpe nogle familier, som i dén grad har brug for det. Det syntes jeg, var enormt fascinerende. 

Charlotte Thyberg under et besøg hos nonprofitorganisationen "Ceres Community Project" i Californien.
Charlotte Thyberg under et besøg hos nonprofitorganisationen "Ceres Community Project" i Californien.
Foto: Privatfoto

Charlotte Thyberg havde på det tidspunkt et topjob i bogbranchen, som hun var glad for. Men efter endnu et besøg hos den amerikanske organisation, denne gang i foråret 2018, var hun ikke i tvivl.

Hun ville forfølge sin drøm om at skabe en tilsvarende organisation på dansk jord.

- Jeg kom hjem en søndag, og så sagde jeg faktisk op om mandagen. Så måtte det briste eller bære, siger hun.

En flig af normalitet

Det lykkedes at gøre drømmen til virkelighed.

I 2019 åbnede Charlotte Thyberg ”Det Kærlige Måltid” i Aarhus. Siden fulgte en afdeling i Aalborg og i år har nonprofitorganisationen endnu engang udvidet.

Det Kærlige Måltid

Denne gang er det med en afdeling i Odense, hvor indtil videre 33 familier og enlige har fået gratis måltider ind ad døren. Alle er de ramt af akut livstruende sygdom eller traume efter for eksempel en ulykke .

- Vi leverer mad, ikke kun til den syge, men til hele familien. Vi vil gerne give dem mulighed for at sætte sig omkring et bord og få noget lækkert og nærende mad, så de kan få en flig af normalitet i det dér meget hårde sygdomsforløb, de er i, forklarer Charlotte Thyberg.

Charlotte Thyberg giver selv et nap med i Det Kærlige Måltids køkken i Odense.
Charlotte Thyberg giver selv et nap med i Det Kærlige Måltids køkken i Odense.
Foto: Rikke Mathiassen

Omsorg i en foliebakke

De sygdomsramte familier modtager hovedmåltider til fire dage, otte uger i streg.

Sammen med retterne får de hver især et håndskrevet kort, som de unge frivillige skriver, mens de holder pause i madlavningen. 

Camilla Jensen fra Odense har brystkræft. Hendes familie er blandt dem, der i øjeblikket modtager gratis måltider.
Camilla Jensen fra Odense har brystkræft. Hendes familie er blandt dem, der i øjeblikket modtager gratis måltider.
Foto: Rikke Mathiassen

Hver onsdag bliver det hele bragt til døren af frivillige bude.

- Når vi får tasken retur, ligger der rigtig tit kort skrevet fra familierne til de unge, hvor de fortæller dem, hvor taknemmelige de er for, at de vil bruge deres fritid på at gå i køkkenet og lave måltider til dem, fortæller Charlotte Thyberg.

Den taknemmelighed deler 41-årige Camilla Jensen fra Odense, der sammen med sin mand og børn i øjeblikket modtager de gratis måltider. Som det gælder for hovedparten af modtagerne, kæmper hun med en kræftdiagnose. 

- Lige nu handler det hele meget om min sygdom og behandling. I den situation er dét at opleve andre menneskers varme ubeskriveligt. Det er en kærlig følelse, siger hun. 

Modtagerne får altid en lille håndskrevet hilsen med fra de frivillige. Ofte er der kommet kort retur, hvor familierne giver udtryk for deres taknemmelighed.
Modtagerne får altid en lille håndskrevet hilsen med fra de frivillige. Ofte er der kommet kort retur, hvor familierne giver udtryk for deres taknemmelighed.
Foto: Rikke Mathiassen

Oversigt

    Oversigt