I det fynske folks tjeneste

Voldtægtssager fører intet med sig

Det er mere end svært at få dømt voldtægtsforbrydere i Danmark. Ikke fordi retssystemet er tilbageholdende med at lade hammeren falde, men fordi langt størstedelen af voldtægtssagerne smuldrer, inden de når så langt.

Svær bevisbyrde

Fyens Stiftstidende skriver, at i kun op mod hver anden voldtægtssag på landsplan sigtes en formodet gerningsmand, og kun et fåtal føres helt til retten.

I Odense lykkedes det sidste år kun politi og anklagemyndighed at få to ud af 22 voldtægtssager afgjort ved byretten. Den ene resulterede i en dom, mens den anden førte til frikendelse.
- Vi har ofte meget svært ved at løfte bevisbyrden, og må desværre derfor henlægge mange sager, siger vicekriminalkommissær Per Petersen hos Fyns Politi i Odense.

Netop manglen på beviser tegner sig for en stor del af de sager der må opgives.En del af sagerne strander også, fordi de i virkeligheden dækker over noget helt andet, eksempelvis et sidespring.
- Det er aldrig sjovt at sige sandheden, og så er der nok nogle der føler sig presset af en kæreste eller af familien til at anmelde, siger  Per Petersen.

Hvor mange af den type anmeldelser der er tale om, er svært at sætte tal på.

Hos politiet i Odense blev 10 af de 22 sager sluttet som åbenbart grundløse og i to tilfælde har man rejst sigtelse for falsk anmeldelse.