Zoo udvider igen - men planerne er ikke altid gået som ventet

Zoos gæster skal kunne brede sig på et endnu større område allerede fra påsken. Kom med gennem 87 års historie i Fyns største zoologiske have.

Odense Zoo har igen planer om at udvide - denne gang lyder planerne på, at der skal bygges et 500 meter langt system af gangbroer i skoven i Fruens Bøge.

På TV 2/Fyn har vi dykket ned i arkiverne for at finde gamle tv-indslag om tidligere udvidelser i Odense Zoo. Planerne har været mange og ikke altid lige populære. 

Odense Zoo åbnede første gang i 1930 - længe før der var noget, der hed tv. De første dyr i haven var to aber, en påfugl, et dådyr, et muldyr, samt nogle skader og marsvin.

Haven blev udvidet med et tivoli i 1946 på engområdet ved siden af Odense Å. Fyns Tivoli blev solgt fra i 1962. Spoler man tiden frem til 1980’erne, begyndte Odense Zoo så småt at mangle plads, og det satte gang i udvidelserne.  

1990

Indslaget fra 20. april 1990 handler om, at Odense Zoo blev nødt til at sige farvel til mange dyr, fordi der ikke var plads nok.

Området var for småt, lød det fra Odense Zoo, der eksempelvis måtte sige farvel til elefanterne.

Elefanterne var lænket op hele vinteren på grund af pladsmanglen, og det fik kritik fra gæster, der generelt kritiserede haven for at indespærre dyrene. Zoo fastholdt dog, at dyrene havde det godt.

Se klippet fra 1990

1992

Som du kan se i arkivklippet fra 20. juli 1992, luftede Odense Zoo de første planer om en større udvidelse omkring Odense Å i sommeren 1992. Engområdet skulle indrettes som naturreservat for svømme- og vadefugle allerede i efteråret.

Beboerne i ådalen var dog rasende. Flere mente, at naturfredningslovene i den karakteristiske ådal ikke bliver overholdt, hvis Odense Zoo fik lov til at bygge. Beboerne ville beholde naturen, som den var. Fyns Amt skulle dengang tage stilling til udvidelsen.

Den gamle tivoligrund, der blev solgt fra i 1962, blev i 1994 købt tilbage af Odense Zoo, og den fynske zoologiske have udvidede i første omgang med et afrikansk flod- og savanneområde - og herefter tog det for alvor fart.

Se klippet fra 1992

1995

21. maj 1995 var Odenses daværende borgmester og formand for Odense Zoo, Anker Boye (S), med til at indvie den nye Odense Zoo.  

Haven blev mere end tre gange så stor som tidligere. Ambitionerne i 1995 lød desuden på, at der også skulle komme bjørne, elefanter og næsehorn i den fynske have. Det er aldrig sket. 

I løbet af de seneste to årtier har haven udvidet ad flere omgange, blandt andet med et nyt anlæg til tigere i 1998, nyt anlæg til chimpanser i 1999,  Oceanium i 2001 og nyt anlæg til kæmpeskildpadder i 2006. 

Se klippet fra 1995

2007

Der blev igen skruet op for ambitionerne i 2007. Med hjælp fra kommunen meldte Odense Zoo ud, at den havde planer om at investere over 200 millioner kroner på flere dyr og en russisk ubåd.

Som du kan se i tv-indslaget fra 24. august 2007, var daværende by- og kulturrådmand, Anker Boye (S), positivt indstillet over for, at kommunen skulle medfinansiere planerne om at sende Odense Zoo højere op på listen over Danmarks mest populære turistattraktioner. 

Det lykkedes dog ikke. Tværtimod er Odense Zoo i løbet af de seneste ti år røget længere ned på listen.

Til gengæld er den fynske have kåret til Europas bedste, har vundet en en bæredygtigshedpris, ligesom den er blevet belønnet for at give den bedste børneoplevelse i Europa. 

Se klippet fra 2007

Hvis alt går vel, håber Odense Zoo, at det 500 meter lange system af gangbroer står klar i påsken 2018. 

 

Oversigt

    Oversigt