800 skildpadder konfiskeret: Terrariet hjælper til

Stor fangst af ulovligt importerede skildpadder i Kroatien. Terrariet i Vissenbjerg og SDU skal hjælpe myndighederne med at opklare sagen.

800 skildpadder er blevet konfiskeret i Kroatien. Nu skal Terrariet i Vissenbjerg og Syddansk Universitet hjælpe myndighederne med at dokumentere sagen.

De mange skildpadder er ulovligt indsamlet i naturen og forsøgt indsmuglet under betegnelsen "salt".

En forskningsgruppe fra Biologisk Institut på SDU i Odense skal nu sammen med Terrariet forsøge at finde beviser for, at de mange skildpaddearter er ulovligt indsamlet, og at deres papirer er forfalskede.

Kan være meget værdifulde

Der kan være rigtigt mange penge i ulovlig handel med kæledyr. En enkelt skildpaddeart kan være helt op til en 250.000 kroner værd på det kinesiske marked. Også de europæiske arter er i høj kurs og flere arter bliver solgt for 4000 - 5000 kroner for et enkelt individ, lyder vurderingen Terrariet i Vissenbjerg.

- Vi har sagt ja til at modtage 50 dyr for at forsøge at redde dem. Den kummerlige transport de var udsat for af smuglerne, har nemlig svækket dem betydeligt og den kroatiske regering har bedt os om hjælp, da de ikke selv har faciliteter til, at redde så mange dyr. Vi har naturligvis ikke mulighed for at tage alle 800 dyr, men har modtaget 50 stk. for at hjælpe med det vi kan, fortæller Jonas Caspersen, chefdyrepasser i Terrariet.

Forskningsgruppe har fokus på skildpadder

Forskningsgruppe fra Biologisk Institut på SDU er en del af Species360, der er en stor velgørende organisation, der blandt andet samler data ind omkring ulovlig handel med dyrearter.

- Vi har stor fokus på ulovlig handel med skildpadder, især på de asiatiske markeder. For de fleste arters vedkommende er handel kun lovligt, hvis dyret er opdrættet i fangenskab. Og det er et smuthul, som sælgerne udnytter ved at forfalske papirer på skildpadderne, så det ligner de er opdrættet i fangenskab. I virkeligheden er dyrene med stor sandsynlighed i de fleste tilfælde samlet ind i nature, siger Ana Rita da Silva, som er PhD studerende på projektet.

Tror skildpadder har magiske egenskaber

- Skildpadder er blandt mange asiater kendt for at have magiske egenskaber som f.eks. at kunne kurere kræft eller impotens, hvilket de naturligvis overhovedet ikke har. Men alligevel ser vi en enorm ulovlig handel med dem. Det er svært at skabe opmærksomhed på og finde midler til, at lave bevarelsesprojekter for skildpadder og andre krybdyr. De er bare ikke lige så nuttet som f.eks. en pandabjørn. Men faktum er, at vi alene her på Terrariet har flere skildpaddearter, der er meget mere udryddelsestruede end pandabjørnen, siger Terrariets biolog og direktør Morten Jørgensen.

 

 

Oversigt

    Oversigt