I det fynske folks tjeneste

Fynsk børnehave er pioner i millionprojekt

Fyn er med i front, når 100 danske børnehaver skal certificeres som særlige sangbørnehaver. Institutionen Kilden i Tommerup bliver såkaldt ekspertinstitution.

Op imod 12.000 børnehavebørn rundt om i Danmark får gennem de næste fire år mulighed for at stemme i, når deres børnehave tager fat på at blive til en sangbørnehave. Den sangfaglige udvikling og sparring med personalet kommer til at foregå som en del af dagligdagen sammen med børnene.

Som en del af projektet bliver sangbørnehaverne certificeret med det blå stempel på, at de kan noget særligt med sang.

Projektet får et centralt fynsk omdrejningspunkt i Musik- og Naturbørnehuset Kilden i Tommerup. Børnehaven i Assens Kommune bliver en ud af syv pionerbørnehaver, og endda som såkaldt ekspertinstitution.

Det landsdækkende projekt har fået titlen SANGGLAD, og det støttes med 16,1 millioner kroner fra Nordea-fonden. Projektet gennemføres i tre etaper i nært samarbejde med Assens Sangkraftcenter og landet ni øvrige sangkraftcentre.

Første år samarbejder projektet med de syv udvalgte pionérbørnehaver om at udvikle og formulere de overordnede mål, en børnehave skal leve op til for at blive certificeret sangbørnehave. Derefter følger to etaper med udvikling af kommende sangbørnehaver over hele landet, så i alt 100 børnehaver i 2020 kan stå på egne ben og selv videreføre den sangkultur, de har indarbejdet i dagligdagen.

Foruden etableringen af de 100 sangbørnehaver udvikles nye digitale redskaber i form af en app, som lægger op til at børn leger med stemmens muligheder og deler sangen med venner og familie, ligesom SANGGLAD ONLINE skal tilbyde viden og inspiration til fagpersoner, familier og alle andre, der ønsker inspiration til at synge med børn i førskolealderen.

Fakta om Sangens Hus:

Sangens Hus er et nationalt samarbejdsforum for sangaktører, med fokus på at fremme sangen i Danmark gennem videndeling, talentudvikling og sangprojekter. Sangens Hus er støttet af Kulturministeriet og indskrevet i kulturministerens musikhandlingsplan for 2015 – 2018. På Fyn samarbejder Sangens Hus med Assens Sangkraftcenter og to regionale sangkonsulenter.

Fakta om SANGGLAD:

  • Mål: 100 sangcertificerede børnehaver skal i 2020 have en stærk og langtidsholdbar sangkultur
  • Digitalt indhold (app og website) skal understøtte sangen i børnehaverne og i børnefamilier
Nordea-fonden støtter Sangglad med en bevilling på 16,1 millioner af det samlede sangprojekt til 23.3 millioner