Fra egnskonge til detroniseret minister

Efter sager som "skyggede" for Carl Holsts virke som forsvarsminister, trækker den tidligere egnskonge sig.

Det har været noget af en rejse for Carl Holst (V).

Egentlig ville han slet ikke i Folketinget, men siden ændrede han mening og er nu gået fra at være forsvarsminister til detroniseret medlem på tinge på blot 93 dage.

Det var ellers en sikker base, den læreruddannede Carl Holst forlod, da han skiftede posten som regionsrådsformand i Region Syddanmark ud med en plads i Folketinget. Og siden en position som forsvarsminister.

Ved det seneste regionsrådsvalg i 2013 fik han over 94.000 personlige stemmer, hvorefter han konstituerede sig med støtte fra samtlige partier i regionsrådet.

Carl Holst er kendt for at sige tingene lige ud, som da han engang blev spurgt, om han kunne tænke sig en plads i Folketinget - hvortil han svarede, at han hellere ville være "konge i en lorteby, end lort i en kongeby".

Siden skiftede han altså mening, og det blev også til et sikkert valg til Folketinget for den tidligere sønderjyske egnskonge, der fik over 12.000 personlige stemmer ved valget 18. juni.

Men Carl Holst har haft flere sager hængende over hovedet, efter at han blev udnævnt som minister for Forsvaret og nordisk samarbejde.

Sagerne om udbetalt eftervederlag fra regionen til Carl Holst, de utilfredse flymekanikere, som kritiserede forholdene under indsatsen mod Islamisk Stat, og grundlaget for den danske krigsdeltagelse i Irak har tidligere bragt ham i fokus.

Det skygger for hans og regeringens arbejde, mener han, og han træder derfor tilbage nu.

Carl Holst har ellers haft en støt stigende karriere og er gået direkte fra at være formand i Venstre Ungdom over amtsrådsmedlem til amtsborgmester og regionsrådsformand og har fra 2004 til 2012 været formand for Team Danmark.

Da Carl Holst i 1993 blev VU-formand og medlem af det sønderjyske amtsråd, tog daværende amtsborgmester Kresten Philipsen (V) ham til sig og kørte han i stilling som tronarving.

I 2000 overdrog Philipsen, kendt som "Hertugen af Sønderjylland", tronen til Holst, der blev amtsborgmester.

Den blonde sønderjyde er nærmest født ind i politik. Peder Holst, faderen, var folketingsmedlem, Venstre-borgmester i Rødding og forstander på Rødding Højskole, hvor Carl Holst voksede op og bor den dag i dag.

Af samme grund beskrives Carl Holst af politiske kommentatorer som en mand med fødderne fast plantet i "højskole-Venstre".

Det var ifølge iagttagere den del af Venstre, der i sommeren 2014 gjorde oprør mod Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen under de såkaldte bilagssager. Alligevel veg Carl Holst ikke fra sin formands side.

Selvsamme Lars Løkke Rasmussen - nu som statsminister - tog tirsdag imod Carl Holsts opsigelse over telefonen.

Sagen om eftervederlag var den første af de sager, som greb om sig og i sidste ende fik ham til at trække sig som forsvarsminister. 93 dages arbejde, som han nu modtager 1,8 millioner kroner for i eftervederlag som forsvarsminister.