Kære politikere, bekend kulør: Sydfynsk borgerforening imod bro til Als

Sydfynsk borgerforening fører massiv kampagne for at gøre spørgsmålet om en bro til Als til et valgtema i Faaborg-Midtfyn. Men løbet er kørt, lyder det fra politikere på Christiansborg.

Debatten om en bro mellem Fyn og Als raser i Faaborg-Midtfyns Valgkamp. Det skyldes ikke mindst den sydfynske borgerforening Sydfyns Fremtid, som er imod planerne om en bro mellem Fyn og Als.

Foreningen fører massiv kampagne på sociale medier for at få kandidaterne til Faaborg-Midtfyns kommunalbestyrelse til at bekende kulør. Om de er for eller imod broprojektet.

quote Alt det her snak foregår i vækstens hellige navn. Men hvornår stopper det så? Hvad er så det næste, der skal på bordet? Er det en bro til Ærø?

Thomas Lundsfryd, bestyrelsesmedlem, Sydfyns Fremtid

Især Horne kommer til at lide, hvis broprojektet bliver virkelighed, mener Thomas Lundsfryd, der er bestyrelsesmedlem i Sydfyns Fremtid.

- Det kommer til at ødelægge vores natur hernede. Vejen ud til broen kommer til at gennemskære Horneland i to, siger Thomas Lundsfryd.

Beregninger fra Vejdirektoratet vurderer, at 17.000 biler i døgnet vil benytte en eventuel bro mellem Als og Fyn. Thomas Lundsfryd frygter trafikstigningen.

- Det kommer til at få en kæmpe indvirkning. Både i form af partikelforurening og støjforurening, siger han.

- Vi er ved at sygne helt hen

På den anden side står Foreningen Als-Fyn Broen, der i årevis har arbejdet for at forbinde de to landsdele.

- Hvis man kan få iltet området, så kommer der dynamik igen i Syddanmark. Vi er ved at sygne helt hen, siger formand Inge Dahl, mens hun peger på et kort, hvor en stiplet linje viser, hvor en fast forbindelse mellem Bøjden og Fynshav kunne ligge.

For Inge Dahl er en fast forbindelse et spørgsmål om pinedød nødvendig regional udvikling.

- Man kan ikke få familier til at flytte ned til kysten, hvis ikke der er noget at arbejde med. Når jeg håber, vi får forbindelsen, så kunne man jo tage over og arbejde på den anden side. Der er masse spændende virksomheder, siger Inge Dahl. 

quote Hvis man kan få iltet området, så kommer der dynamik igen i Syddanmark. Vi er ved at sygne helt hen

Inge Dahl, formand, Foreningen Als-Fyn Broen

Delte meninger i Horne

I Hornes lokale Spar-butik er meningerne også delte.

Jeg er nok lidt for. Jeg synes, der trænger til at komme lidt mere nede i den her ende af Fyn, siger Lisbeth Bächer Skovbjerg, som bor i Faaborg men kommer fra Horne.

Men hun er lodret uening med efterskolelæreren Ditte Suder.

- Jeg er meget imod en bro. Det vil ødelægge byen og naturen. og så ville vejen til broen komme til at ligge lige uden for mit hus. Det er jeg slet ikke interesseret i, siger Ditte Suder. 

Michael Jørgensen er ledig, og han kan ikke se sig fri for, at en fast forbindelse til Als kunne give ham nye jobmuligheder. 

Og så er der Helle Jacobsen. Rengøringsassistenten fra Horne med et ben i hver lejr. 

- Jeg har en datter i Flensborg, og vi tager færgen rigtig tit. Men jeg kan godt se, at en bro ville ødelægge hele Horneland, siger Helle Jacobsen.

For Ditte Suder er spørgsmålet afgørende for, hvor hun sætter sit kryds den 16. november.

- Helt afgjort. Jeg skal ind og se, hvilke kandidater, der vil gå imod en bro.

Christiansborg: Det er vores beslutning

Men selvom debatten raser i den kommunale valgkamp, så er beslutningen i bund og grund op til Folketingets politikere nu. 

quote En fast forbindelse vil binde Fyn og det sydlige Jylland sammen på en helt ny måde. Det vil skabe et helt nyt arbejdsmarked

Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører, Venstre

I juni satte Folketinget 20 millioner kroner af til en forundersøgelse af det godt 20 milliarder kroner dyre broprojekt. 

Flere af Folketingets transportordførere bekræfter, at løbet er kørt for, at en ny kommunalbestyrelse i Faaborg-Midtfyn kan stoppe en eventuel bro.

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen ser store muligheder:

- Jamen en fast forbindelse vil binde Fyn og det sydlige Jylland sammen på en helt ny måde. Det vil skabe et helt nyt arbejdsmarked, siger han.

Kan et enkelt byråd få indflydelse på, om I gennemfører en bro herinde på Christiansborg eller ej?

- Nej, lyder svaret fra Venstremanden.

Lige så lidt indflydelse får kommunalbestyrelsen hos Socialdemokraterne.

- En fast forbindelse skal forundersøges godt. Og forhåbentligt kan vi også få truffet en god beslutning om det. Det er noget, der kører på skinner på Christiansborg, siger Thomas Jensen, Socialdemokraternes transportordfører.

Anderledes lyder det hos Radikale. Her vil en enig kommunalbestyrelse mod en bro alligevel gøre indtryk.

- Hvis de kom og sagde, at her har vi altså et flertal, der ikke ønsker en forbindelse, så vil det da veje meget tungt i mine overvejelser, siger transportordfører Rasmus Helveg.

Hurtigfærge - nejtak

Så hvorfor fremturer Sydfyns Fremtid nu, når kommunalpolitikerne alligevel ikke har nogen reel indflydelse?

- Kommunalpolitikerne har jo kontakter. Og Hans Stavnsager har jo været ude og siger, at han forventer at blive hørt, når forundersøgelsen er klar, siger Thomas Lundsfryd.

Ifølge planen er forundersøgelsen klar i senest 2024. 

Imellemtiden har dilemmaet fået Helle Jacobsen med datteren i Flensborg til at tænke.

- Hvis nu vi fik en hurtigfærge. Det tror jeg ville løse problemet, siger hun. 

Men den går ikke. I hvert fald ikke hos broforeningens Inge Dahl.

- Det tror jeg ikke er nok. Ikke hvis vi skal have rykket på det og skabt udvikling i området, siger Inge Dahl.

Fronterne er trukket hårdt op. Næsten til at spørgsmål om verdenssyn:

- Alt det her snak foregår i vækstens hellige navn. Men hvornår stopper det så? Hvad er så det næste, der skal på bordet? Er det en bro til Ærø?, spørger Thomas Lundsfryd.

Als Fyn Bro
Fotograf: Fotograf: Redigering:

Oversigt

    Oversigt