I det fynske folks tjeneste

Naturkanon: Fejrer bakker og bjerge i Svanninge

Som det eneste på Fyn er Svanninge Bakker og Bjerge blevet en del af Danmarks Naturkanon. Det bliver fejret mandag.

00:22

Tag med på en droneflyvetur over Svanninge Bakker og Bjerge, der ny er blevet en del af Danmarks Naturkanon. Video: Ole Holbech

Efter i alt 1.671 forslag fra danskerne udvalgte en jury sidste år 15 naturområder til Danmarks nye Naturkanon.

Svanninge Bjerge og Bakker kom med på listen, og det markerer Faaborg-Midtfyn Kommune samt de to lodsejere i området, Naturstyrelsen og Bikubenfonden, mandag.

Stolt over naturperle

- Vi er i Faaborg-Midtfyn meget, meget stolte over, at vores lokale naturperle i form af Svanninge Bakker og Bjerge er blevet udnævnt til Naturkanonen - og dermed til at være en del af vores nationale naturskat. Nu håber vi, at endnu flere danskere får øjnene op for den unikke natur, vi har her, og får lyst til at besøge området, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn, Hans Stavnsager (S), i en pressemeddelelse.

Læs også Blomstrende forår: Sydfyn satser på syrener

- Det er dejligt, at Danmarks Naturkanon kan bidrage til at rette fokus på de utallige naturoplevelser, besøgende kan få i Svanninge Bjerge, lyder det fra Tessa Buchwald, der er leder af Svanninge Bjerge hos Bikubenfonden.

- Fra en solplet i en skovlund og lyden af fugle og frøer til stormrevne træruiner og rovfuglens slagteplads på en træstub. Naturen er skøn, rå og storslået, og af den grund bruger Bikubenfonden området til at blive klogere på, hvordan naturens kraft kan indgå i indsatser, der skal øge udsatte unges livsmestring, siger Tessa Buchwald.

Motiv for fynbomaler

Et af fynbomaleren Fritz Sybergs hovedværker er ”Aftenleg i Svanninge Bakker”, og det tilhører i dag Faaborg Museum. Men meget har ændret sig siden det blev malet i år 1900.

- Der er ikke længere dans og aftenleg i Svanninge Bakker, som Fritz Syberg portrætterede i sit kendte maleri. Men jeg tror, at mange synes, at det er en helt særlig oplevelse at kigge ind i det kuperede landskab og gå i malerens fodspor i de nu genskabte overdrevsbakker og med Svanninge Kirketårn og Det Sydfynske Øhav i horisonten, siger Jakob Harrekilde Jensen, der er skovrider i Naturstyrelsen Fyn.

Læs også Forskningsstation indviet Svanninge Bjerge

00:56

Mandag blev det fejret, at Svanninge bakker og bjerge er blandt de 15 områder, der skal udgøre Danmarks Naturkanon.

Luk video

Fejring af Svanninge Bakker og Bjerge

Fejringen finder sted mandag den 1. juli klokken 19 til 21, og alle er velkomne.

 

Arrangementet begynder ved Talerstolen i Svanninge Bakker, hvor der vil være taler af borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S), skovrider Jakob Harrekilde og leder af Svanninge Bjerge, Tessa Buchwald.

 

Efter talerne er der fælles gåtur til Lerbjerg i Svanninge Bjerge, hvor jurymedlem og naturformidler Vicky Knudsen vil facilitere en debat med lokale aktører – og publikum – om alt det, der gør Svanninge Bakker og Bjerge til noget helt særligt.

Faaborg Museum vil fortælle om fynbomalernes natursyn. Naturama vil gøre deltagerne klogere på områdets dyreliv, blandt andet hasselmusen.

 

Øhavsmuseet sætter ord på ambitionerne om at skabe et museum, der forbinder natur, kultur og det moderne menneske.


Turen foregår i kuperet terræn, så husk godt fodtøj og tøj efter vejret. Turen er ikke egnet til barnevogn, og der kan parkeres på Naturstyrelsens P-pladser ved Odensevej 173 nord for Restaurant Skovlyst.

Fakta om Danmarks Naturkanon og Svanninge Bakker og Bjerge

Juryens begrundelse for at vælge Svanninge Bakker og Bjerge:
 

"På toppen af Lerbjerg (126m) i den sydlige del af Svanninge Bjerge er der udsigt til store dele af det Sydfynske Øhav. Det er nord for Faaborg, man finder det, fynboerne kalder for De Fynske
Alper, som Svanninge Bakker og Bjerge udgør en del af. Her er det kuperede, sydfynske landskab blotlagt til skue for den besøgende, flottere end noget andet sted på Fyn. Får, geder og kreaturer
holder de solsvedne bakker lysåbne og sikrer udsigten, så langt øjet rækker.

 

Det bakkede randmorænelandskab er opstået under presset fra en gletsjer fra nordøst i slutningen af den sidste istid. Sammen med vindforholdene giver det helt særlige betingelser for floraen og
faunaen i området, hvilket kommer til udtryk i et rigt og varieret dyre- og planteliv.

 

Om sommeren kan børnene tumle sig i græslandet med gyvel og lyng, som det så ud for 200 år siden, og her har vi Fyns bedste kælkebakker om vinteren. Hver eneste bakketop i det kuperede
landskab afslører en ny og endnu mere bjergtagende udsigt end den foregående. Fyn er Danmarks have, men lige her får haven lov at være lidt vildere."