I det fynske folks tjeneste

Svensk Facebook-forløber varsler gyldne tider for Fyn

Facebooks datacenter i Nordsverige har boostet væksten i lokalsamfundet, siger formand for erhvervsråd.

Der er spærret af her ved P.L Brandtsvej. Måske er Facebook på vej. Foto: Anders Høgh

Der kan ligge et afgørende opsving og vente på Fyn, hvis Facebook ender med at placere et 184.000 kvadratmeter stort datacenter i Tietgenbyen ved Odense.

 Det siger direktør Matz Engman i den lokale erhvervsorganisation i den nordsvenske by Luleå, hvor Facebook i 2013 slog dørene op for sit første europæiske datacenter.

 - Hvis det går i Danmark, som det er gået for os, så kan datacenteret blive en regulær game changer. I Luleå har det været startskuddet på en meget positiv udvikling, siger han.

Det er ikke, fordi datacentret i sig selv beskæftiger voldsomt mange mennesker.

 Ifølge Matz Engman arbejder cirka 150 mennesker direkte med at håndtere it-serverne, mens yderligere omkring 400 er ansat i relaterede job som eksempelvis vagtvirksomhed, catering og rengøring.

 - Det er mere spin-off-effekten. Facebook-centret har åbnet andres øjne for det, vi kan tilbyde, så der nu kommer nye virksomheder til. Senest har BMW placeret en del af sit datacenter heroppe hos os, siger Matz Engman.
 
Ud over solskin til erhvervsklimaet har Facebook-centret gjort en forskel for den almindelige Luleå-borger, vurderer Matz Engman:
 - Om det så er taxachaufføren på gaden, er der kommet en positiv attitude og en tro på fremtiden. Det gør, at der nu bliver bygget tusindvis af nye huse, og vi oplever en kæmpe stigning i søgningen til det tekniske universitet.

 Ifølge en to år gammel rapport fra det amerikanske konsulenthus, Boston Consulting Group, vil Facebooks datacenter i Luleå frem mod 2020 have skabt omsætning for ikke mindre end ni milliarder svenske kroner.
 
Og 4500 arbejdspladser vil ifølge rapporten være skabt.
 
- Det, mener vi stadig, er realistisk, når vi ser på den samlede effekt, siger Matz Engman.
 
Der er endnu ikke truffet endelig beslutning om Facebooks mulige datacenter ved Odense, men en anden it-gigant, Apple, er i færd med at etablere et datacenter ved Viborg, der efter planen skal være oppe at køre til næste år.
 Apples datacenter ventes at koste 6,3 milliarder kroner at bygge.