I det fynske folks tjeneste

Paf professor: 80 procent af alle apparater virker stadig

Frit Lejde-kampagne sluttede søndag. Forskerne er blæst bagover af donationer. 80 procent af alle donerede apparater virker stadig.

Gavmilde fynboer: 80 procent af alle donerede el-apparater i kampagnen Frit Lejde virker stadig. I alt modtog forskerne cirka 1.600 apparater. Foto: Morten Albek

Forskerne bag kampagnen Frit Lejde for elskrot kan næsten ikke få armene ned efter weekendens indsamling.        

Vi har mødt en overvældende interesse. Det har været meget udbytterigt for os på SDU at have så tæt kontakt med borgerne og få så direkte respons på vores projekt og tanker.

Henrik Wenzel, professor i cirkulær økonomi, Syddansk Universitet.

I alt 1.600 kasserede el-apparater har fynboerne doneret i løbet af de to weekender, der var indsamling.

Og selv forskerne er overraskede over, hvor mange af apparaterne der stadig virker. Den foreløbige gennemgang viser, at 80 procent stadig virker.

- Vi har mødt en overvældende interesse. Det har været meget udbytterigt for os på SDU at have så tæt samarbejde med borgerne og få så direkte respons på vores projekt og tanker, siger Henrik Wenzel, idémand til kampagnen og professor i cirkulær økonomi på Syddansk Universitet.

Læs også Til kamp mod elskrot: Her smider Arne Als spritny hårtrimmer ud

Han kan blandt andet fortælle om en kvinde på 80, som var spadseret to kilometer til genbrugsstationen i Villestofte i Odense med sin kasserede elektronik i en lille rulletaske på hjul efter sig.

Desuden har forskerne modtaget over 600 besvarelser på deres spørgeskema, som borgere både kunne udfylde på genbrugspladserne i weekenden og hjemme via et link på TV 2/Fyns hjemmeside.

Linket finder du her. Du kan stadig nå at give dit besyv med.

50 smartphones og 100 bærbare PC'er

I nogle perioder var der descideret kø for at få lov at aflevere elektronik.

Blandt de 1.600 indleverede apparater var der ifølge den foreløbige optælling cirka 100 bærbare PC'ere, 50 smartphones og 20 tablets. Desuden var der 40 fladskærms-tver og 200 gamle mobil-telefoner. 

- Selvfølgelig er der også meget af det, der virker, som er gammelt, for eksempel de gamle trykknap-telefoner. Men det åbner jo for en diskussion om, hvad man kan gøre fremadrettet for at elektronik ikke uddateres så hurtigt, siger Henrik Wenzel.

Alle donerede apparater - dem som vel at mærke stadig virker - bliver sat til salg på et loppemarked hos Odense Renovation den 9. december. Det er fra klokken 10-14.

- Vi har over 100 af de sejeste Nokia'er til salg på loppemarkedet, hvis der skulle dukke samlere op, griner Henrik Wenzel.

Kun 10 procent af alle indleverede apparater står ifølge den foreløbige opgørelse ikke til at rede. Resten virker eller kan repareres.

Henrik Wenzel kommer i studiet i vores udsendelse 19.30 mandag, hvor han blandt andet vil svare på, hvad han og hans forskerhold kan bruge de indsamlede data til. 

FRIT LEJDE: DONÉR DIT ELSKROT OG FORTÆL FORSKERNE, HVAD DET FEJLER

 • Denne artikel er en del af TV 2/Fyns og Syddansk Universitets kampagne Frit Lejde.
 • Med Frit Lejde har alle fynboer mulighed for at indlevere deres kasserede el-apparater søndag den 18. og 25. november på de genbrugspladser, der er med i projektet. Dog med undtagelse af Assens, hvor indsamling sker lørdag.
 • Frit Lejde er et nyt forskningsprojekt. Bag projektet står Syddansk Universitet, TV 2/Fyn, Svendborg Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Odense Kommune og Assens Kommune.
 • Forskerne vil gerne have fynboerne til at indlevere deres kasserede el-apparater og i samme ombæring fortælle, hvorfor man har valgt at kassere det pågældende produkt.
 • Målet med projektet er at finde ud af, hvordan vi på den ene eller anden måde kan forlænge vores el-apparaters levetid.
 • Ofte er der slet ikke noget galt med de el-apparater, vi kasserer. Andre gange er det kun en enkelt komponent, der er i stykker.
 • Følgende genbrugspladser er med i projektet:
  Assens genbrugsplads, Torø Huse Vej 15, 5610 Assens: 24. november 10-16
  Faaborg Genbrugsstation, Mørkebjergvej 12, 5600 Faaborg: 25. november 10-16
  Genbrugsstationen Villestofte, Rugårdsvej 275, 5210 Odense NV: 25. november 10-16
  Genbrugsplads Svendborg, Miljøvej 10, 5700 Svendborg: 25. november 10-16
 • Forskerne tager både imod apparater, der virker, og dem der ikke gør. Alle apparater, der virker, bliver efterfølgende solgt på et loppemarked i Odense 9. december klokken 10-14
 • Loppemarkedet finder sted hos Odense Renovation på Snapindvej 21 i Odense. 
 • Forskerne tager imod alle el-apparater. Lige fra hårtørrere, håndpiskere, computere og telefoner. Det eneste, de ikke vil have, er hårde hvidevarer.