I det fynske folks tjeneste

15 mio. sparet: Covid-19-test sendes retur

De danske regioner dropper 350.000 testkits fra Livzon. Igangværende studier fortsætter dog med antistoftest fra den kritiserede kinesiske leverandør.

Regionerne har fået annulleret en ordre på 350.000 kits til test for antistoffer for covid-19. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/arkiv

De danske regioner annullerer en del af en ordre på i alt 1,4 millioner kits til test for antistoffer for covid-19. 

Det er testkits fra den kinesiske leverandør Livzon, som annulleres. Netop produkterne fra Livzon har været kritiseret for at være upålidelige.

Læs også 125 minkfarme tjekket: Fynske mink går fri af coronavirus

Således viste en leverance i april en følsomhed på 82 procent, men leverance nummer to viste en følsomhed på 69 procent.

Det er Region Hovedstaden, som, på vegne af de fem regioner og Danske Regioner, har landet en aftale med Livzon.

I en pressemeddelelse skriver Region Hovedstaden blandt andet, at man har forhandlet med Livzon fordi variationen i en del af leverancen var for høj.

Fakta om antistoftesten fra Livzon

Antistoftesten fra Livzon er blandt andet blevet brugt til at screene sundhedspersonale i regionerne for at undersøge, hvor stor del af medarbejderne, der var smittet med corona – og om der var særlige afdelinger eller personalegrupper, der var særligt udsatte for smitte. 


Antistoftesten er også brugt i private virksomheder og til test af bloddonorer, men har ikke været tænkt ind i den almindelige smitteopsporing i befolkningen.

 

Kilde: Region Hovedstaden

Se mere

 

- Der er indgået en aftale, hvor en fjerdedel af de bestilte 1,4 millioner test annulleres. Desuden får vi en erstatningslevering på 90.000 kits, siger Svend Hartling, koncerndirektør i Region Hovedstaden.

Med aftalen annulleres således en leverance på 350.000 testkits og regionerne sparer 15 millioner kroner, fremgår det af pressemeddelelsen.

Erstatningsleveringen skal bruges til at færdiggøre igangværende studier, der strækker sig længere end november, hvor holdbarheden på de resterende op mod 400.000 testkits udløber. De har en acceptabel følsomhed, og er stadig anvendelige til epidemiologiske studier, noterer Region Hovedstaden.

Dansk test er mere sikker

I begyndelsen af juni blev en dansk-udviklet antistoftest klar. Den er udviklet af Rigshospitalet, Københavns Universitet og Novo Nordisk.

Læs også Ved du noget?: Røver forsøgte at brænde knallert og hjelm af 

Den danske antistoftest anses for at være mere sikker - den har en nøjagtighed på 97 til 98 procent - end de test, der hidtil har været brugt. Og så har testen den fordel, at den er danskproduceret.

- Vi kender indholdet af alle detaljer i testen, og desuden kan vi med vores samarbejde med Novo Nordisk blive selvforsynende i Danmark, sagde Peter Garred, der er professor på Rigshospitalets Diagnostiske Center for en lille måned siden til Ritzau.

Ansatte, samlevere og voksne børn testes

Ansatte i Novo Nordisk og søstervirksomheder samt deres ægtefæller og voksne børn er indbudt til at aflevere en blodprøve, der kan vise, om de har dannet antistoffer og dermed måske er beskyttet mod at blive smittet igen.

 

Læs her mere om projektet:

  • I løbet af det næste år håber forskerne at teste op mod 40.000 personer ni steder i landet, blandt andet i Aalborg, Hjørring, Kalundborg og i hovedstadsområdet.
  • Projektet er et samarbejde mellem forskere på Rigshospitalet, Herlev Hospital, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Statens Serum Institut og Novo Nordisk A/S.
  • Deltagerne er medarbejdere i Novo Nordisk A/S, Novozymes A/S, Novo Holdings og Novo Nordisk Fonden.
  • Foruden at få taget en blodprøve skal de udfylde et spørgeskema om arbejdsfunktion, familie, rejsevaner og om de har haft symptomer, der kunne være tegn på corona.
  • Blodprøven bliver testet for antistoffer. Testen gentages efter 6 og 12 måneder.
  • Foruden at give viden om omfanget af antistoffer skal testen vise, hvor længe personer med antistoffer bevarer dem.
  • Novo Nordisk Fonden har givet en bevilling til projektet på 20 millioner kroner.

Kilde: Rigshospitalet og Novo Nordisk Fonden

Se mere