Aktiv dødshjælp til landsbyer

Omkring 50 små fynske bysamfund er ikke er værd at holde liv i. Sådan siger en forsker i landsbyplanlægning, som  nu foreslår aktiv dødshjælp til en række landsbyer.

Engang var Højrup en aktiv landsby med både erhverv og skole. Men i dag er alt lukket, både købmanden, havregrynsfabrikken, jernbanen og kroen.

Den samme udvikling kan ses i hundredvis af danske landsbyer helt uden fremtid. Dem uden butikker, uden skoler, uden aktive borgere.

- Det er en proces, der foregår i hele verden. Landbruget er ikke længere attraktivt, og det går ud over landsbyerne i hele verden og på Fyn, siger Jørgen Møller, der er lektor og landsbyforsker ved Aalborg Universitet.

Derfor mener landsbyforskeren, at kommunerne bør tage konsekvensen. Hvis ikke kommunerne griber ind med aktiv dødshjælp bliver dødsprocessen for langvarig.

- De døde landsbyer må ind i kommuneplanlægningen, så man kan afvikle dem med planlægning over en længere periode, siger Jørgen Møller.

I følge Jørgen Møller er der rigtig mange mennesker i de døde landsbyer, der gerne ville flytte væk, men de kan ikke fordi de ikke kan sælge deres huse.

Landsforeningen Landsbyerne i Danmark afviser ikke overraskende forslaget.

- Jeg tror, at det vender igen. Lovgivningen har forhindret udviklingen, men nu vender det igen, og derfor skal de ikke nedlægges men udvikles, siger Carsten Abild, der er formand for Landsbyerne i Danmark.

Oversigt

    Oversigt