Alarm: Bliver du også ringet op af cyber-svindlere?

750.000 gange inden for de seneste to år har cyber-kriminelle forsøgt at lokke personfølsomme data ud af godtroende borgere.

Cyber-svindel er på hastig fremmarch over alt i verden. Svindlen sker ikke kun gennem hackerangreb og falske e-mails, men også direkte over telefonen, hvor kriminelle forsøger at lokke personfølsomme data ud af godtroende borgere.

Alene i Danmark er det sket mere end 750.000 gange inden for de seneste to år. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Deloitte.

- De it-kriminelle går målrettet efter personfølsomme data, som de forsøger at lokke ud af både virksomheder og privatpersoner. Især kontaktoplysninger og kreditkortinformationer er i særlig høj kurs, da de kan bruges til yderligere berigelseskriminalitet i cyberspace, siger sikkerhedsekspert i Deloitte, Kim Schlyter.

Hvis en hacker først får adgang til ens kreditkortoplysninger, er der frit spil for at begynde at bruge penge, påpeger Kim Schlyter.

- Ofte er det ikke store summer, der hæves. Det kan sagtens være mindre beløb, der ikke umiddelbart vækker opsigt. I Danmark får man heldigvis erstatning for den slags misbrug, hvis kreditkortet er privat. Det betyder dog ikke, at man ikke selv skal passe ekstra godt på, siger han.

Nej, heller e-mail

Selv om man ikke ligefrem udleverer sine kreditkort- eller kontooplysninger, kan de cyberkriminelle sagtens finde andre måder at få fat i pengene.

- Udleverer man blot sin email-adresse, kan hackerne bruge den til at sende et link, som installerer virus eller malware (en ondsindet programkode, red.) på computeren eller mobilen. Sker det, har hackerne fri adgang til ens data, ligesom de kan være med på en 'lytter' næste gang, man logger på sin netbank, siger Kim Schlyter.

Ved noget om offeret

Ifølge Kim Schlyter bliver hackerne mere og mere kreative i deres forsøg på at lokke informationer ud af folk:

- Hackerne er meget mere snu, end man umiddelbart skulle tro. De gør alt, hvad de kan for at finde på plausible historier. Ofte har de allerede skaffet sig mange oplysninger om deres offer, inden de ringer. Derfor kan de gøre svindelnummeret så troværdigt, at man falder i fælden.
 

Fakta