I det fynske folks tjeneste

Dan Jørgensen booster den økologiske omlægning

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) giver 20 millioner kroner til de gode øko-ideer til styrkelsen af Danmarks økologiindsats, som kommer fra ny stor økologievaluering.

01:54

Dan Jørgensen (S) vil gøre det mere attraktivt at være økologisk landmand.

1 af 2

Danmark har et af verdens mest ambitiøse økologimål, som handler om at fordoble det økologiske areal i 2020 sammenlignet med 2007.

Derfor bestilte Dan Jørgensen kort tid efter sin tiltrædelse en statusevaluering af Danmarks økologiindsats samt nye ideer til, hvordan der kan sættes ekstra turbo på den økologiske omlægning, som er stagneret. Fødevareministeren har modtaget rapporten.

- Et stort tak til de 200 økologer, interessenter og eksperter, som har lavet et spændende idékatalog, der vil hjælpe Danmark til en grønnere fremtid. Jeg glæder mig til at nærlæse anbefalingerne, men allerede nu sætter vi tre konkrete initiativer i søen, der vil booste den økologiske omlægning i Danmark, siger Dan Jørgensen.

Gang i flere anbefalinger

I efteråret fremlægger fødevareministeren en samlet revision af den økologiske handlingsplan, men kickstarter allerede nu processen ved at sætte gang i flere af anbefalingerne i evalueringsrapporten.

- Vi har travlt, hvis vi skal indfri vores høje ambitioner. Derfor er der heller ingen grund til at vente med at løse nogle af de mest åbenlyse udfordringer. I dag giver vi ekstra 20 millioner kroner til at styrke afsætningen af økologiske produkter og hjælpe landmænd med omlægningen til økologi. Det skal være nemmere at vælge den økologiske vej, fastslår Dan Jørgensen.

Konkret indfører ministeren et fastholdelsestjek, der skal hjælpe økologiske landmænd til at forblive økologiske igennem rådgivning samt forlænger omlægningstjekket, som skal sætte nye økologer i gang.

Endeligt igangsætter fødevareministeren en undersøgelse med henblik på at fjerne unødige regler og administrativt bøvl.

En del af de ekstra midler til økologien har regeringen afsat sammen med V, K og SF fra finanslovens grønne pulje.

Idékatalogets ni anbefalinger dækker fem overordnede områder: Øget afsætning, en fælles politisk målsætning på tværs af ministerierne, forbedrede produktionsvilkår, bedre adgang til forskning og styrkede kompetencer og viden.