I det fynske folks tjeneste

Demente danser zumba på højskole

Selv om man er ramt af demens kan man sagtens få noget ud af et højskoleophold.  Et fynsk inititativ er blevet en succes.

03:08

54-årige Grethe Smidt fra Munkebo er en af de ni demensramte, der nyder at være på højskole med ligesindede.

1 af 2

Fokus på det vi kan

Tyve demensramte fra Region Syddanmark, ni af dem fra Fyn, danser i denne uge zumba, hører foredrag og spiller bold på Brandbjerg Højskole ved Jelling.

En af dem er 54-årige Grethe Smidt fra Munkebo.
- Det man gør her, er at fokusere på det vi stadigvæk kan. At vi alle sammen kan noget, fortæller Grethe Smidt.

Hendes demens gør, at hun har svært ved at finde sin stue på højskolen, så det får hun hjælp til. Men ellers er der ikke umiddelbart noget at mærke på Grethe Smidt. Men opholdet er også skræddersyet til demensramte som Grethe.
 -Alt her er tilrettelagt så vi kan følge med i det.  Alt er på vores præmissser og det er det, der gør det så fantastisk, lyder det fra den veloplagte kursusdeltager fra Munkebo.

Gavner også pårørende

Det er Rådgivnings og kontaktcentret for demensramte og pårørende i Odense, der har taget initiativ til Alzheimerforeningens højskoleophold.  
 
- Et ophold gavner både den demensramte, der kan møde ligesindede og de pårørende, der får noget frirum derhjemmme, siger  Ulla Thomsen fra Rådgivnings og kontaktcentret for demensramte og pårørende i Odense,
 
Det første højskoleophold blev gennemført som forsøg sidste år. Det var så vellykket at Alzheimerforeningen nu planlægger højskoleophold i alle fem regioner de kommende år. 
 
 

Se tv-indslag kl 19.30