Derfor er det blevet markant dyrere at gå på toilettet

I løbet af kort tid er det blevet voldsomt meget dyrere at købe toiletpapir.

Det er blevet væsentligt dyrere at købe toiletpapir i dit lokale supermarked. 

Selv om vi i løbet af det seneste år har vænnet os til, at priserne på dagligvarer stiger og stiger meget, er udviklingen på toiletpapir i de seneste måneder nærmest eksploderet.

Et eksempel er toiletpapir fra Samelle, der kan købes i Netto. For et år siden kostede en pakke toiletpapir 26,50 kroner. I dag koster den samme pakke 37,75 kroner - en stigning på 42 procent.

Fredag kom det frem, at forbrugerpriserne i januar steg med 7,7 procent, men kigger man alene på toiletpapir ligger stigningen over det seneste års tid på over 40 procent - altså væsentlig højere. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det viser data, som Danmarks Statistik har trukket for TV 2 Fyn. Der er tale om en klar generel stigning i prisen på toiletpapir, som forbrugerne for alvor har kunnet mærke i november og december.

- Man laver toiletpapir af træ, og det er blevet dyrere at lave papir og transportere papiret hen til forbrugeren, siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Sydbank. 

Hvorfor stiger priserne så voldsomt nu?

Toiletpapiret, som du kan købe i danske butikker, bliver typisk produceret i Sverige og Finland. 

Ifølge den svenske producent Essity, der leverer hygiejne- og sundhedsprodukter til danske butikker, er det netop stigende priser på råvarer som træ, der er en af årsagerne til de høje priser nu.  

Dertil kommer effekten af sensommerens energikrise, der først kan mærkes hos de danske forbrugere nu. Det forklarer, hvorfor priserne steg mod slutningen af året og fortsat er høje i de danske supermarkeder.

Fakta

- Energipriserne fór op som en tiger, og så har de lagt sig igen, men råvarer til selve papiret er stadig meget energitungt at fremstille, forklarer Ann Lehmann Erichsen. 

Falder priserne på toiletpapir?

Forbrugerpriserne samlet set toppede i Danmark i oktober 2022, hvor de steg med over 10 procent i forhold til måneden før. Siden er inflationen i Danmark faldet en smule, og de seneste tal viser fredag, at inflationen er 7,7 procent. 

Selv om inflationen generelt set ligger på 7,7 procent, er det meget forskelligt, hvor meget forbrugerpriserne inden for de enkelte varekategorier er steget.

Eksempelvis er fødevarer generelt set steget med 15 procent, mens fjerkræ er steget med 26 procent. Spiseolie er ligesom toiletpapir blandt de kategorier, der har oplevet de voldsomste stigninger. Her er der tale om prisstigninger på 42 procent på et år. 

Kan forbrugerne forvente faldende priser på toiletpapir i den nærmeste fremtid?

- Vi har haft en energikrise, der viste tænder, og vi har fyldte gaslagre, så der er ro på nu, men vi har ikke længere den samme stabile energiforsyning, og det får vi heller ikke, også selv om der skulle komme fred i Ukraine i morgen. Vi skal have flydende gas andre steder fra, så priserne fra 2020 kommer vi ikke tilbage til. De er permanent på et dyrere niveau, og som forbruger skal man jagte tilbuddene og købe en masse ruller ad gangen, lyder rådet fra Ann Lehmann Erichsen.

Energikrisen ramte for alvor fynboerne i sensommeren 2022. TV 2 Fyn har samlet 12 eksempler på, hvor energikrisen ramte værst på Fyn. 

Oversigt

    Oversigt