I det fynske folks tjeneste

Død mands kone afviste hjemmehjælp

Faaborg-Midtfyn Kommune frikender sig selv i sagen om en kvinde, der i to måneder boede med sin døde mand. Familien afviste samarbejde, siger ældrechef.

Kommune fralægger sig ansvar.

Hjemmehjælperne blev afvist i porten af den 66-årig kvinde, der levede sammen med sin afdøde mand i to måneder. Derfor kunne Faaborg-Midtfyn Kommune ikke have gjort mere for at undgå eller opdage, at kvindens 65-årige ægtemand lå død i deres fælles hjem i Håstrup ved Faaborg i månedsvis. Sådan lyder kommunens egen konklusion efter at have gennemgået sagen onsdag formiddag.

- Vi fralægger os ethvert ansvar i forhold til, hvad der er sket i familien. Vi gjort hvad vi kunne. Alt vores personale har ydet en stor indsats, men det har ikke været muligt at etablere et fornuftigt og nødvendigt samarbejde med familien omkring de opgaver, der skulle løses i hjemmet, siger ældrechef Allan Christiansen fra Faaborg-Midtfyn Kommune.

Den 65-årige mand var alvorligt syg af kræft, inden han døde. Derfor har kommunen løbende været i tæt kontakt med familiens egen læge omkring situationen, og om hvorvidt der skulle skrides yderligere ind og eventuelt ske tvangsindlæggelse af den 65-årige.

- Men kompetencen til indlæggelse ligger hos egen læge og ikke hos kommunens plejepersonale, fastslår Allan Christiansen.

Faaborg-Midtfyns politiske system har fået forelagt redegørelsen og har - ifølge ældrechefen - erklæret sig tilfredse.

Den 66-årige kvinde er nu anbragt på et plejehjem. Fyns Politi har valgt at sigte hende for overtrædelse af straffeloven ved ikke at hjælpe sin dødssyge mand.