Elever på produktionsskoler mister løn: Risiko for at de dropper ud

Eleverne på produktionsskoler skal ikke længere have løn for det arbejde, de udfører på skolerne. Det bekymrer forstanderen på Elsesminde Produktionsskole i Odense.

I regeringens nye finanslovsudspil vil de ændre på lønnen for produktionsskoleelever. Det betyder, at eleverne i stedet skal overgå til SU som på andre ungdomsuddannelser. Elever under 18 år vil derfor ikke længere vil få nogen løn, og eleverne over 18 år vil opleve en nedgang på næsten 2.000 kr. om måneden. 

- Vi mener faktisk, at det kun er rimeligt, at vi laver en harmonisering på dette område, så unge mennesker, der vælger produktionssskolevejen, får samme understøttelse som dem, der vælger andre ungdomsuddannelser og får SU, siger undervisningsordfører fra Venstre Annie Matthiesen. 

På Elsesminde Produktionsskole frygter man, at det kan få alvorlige konsekvenser for eleverne, der i værste fald risikerer at droppe ud.

- Det er meget trist. Jeg håber i den grad ikke, at det bliver til noget. Der er en gruppe af unge i vores samfund, der vil få det meget svært, siger forstander Vibeke Nørby Mouridsen. 

På produktionsskolerne bruger de netop lønnen som en motivation for at fastholde eleverne på skolen. 

- Man er på et værksted, man har en chef - det er så også en lærer, som selvfølgelig er anerkendende - og hvor man producerer. Man får en ydelse, og det bruger vi også på den måde, at hvis ikke man melder sig syg, jamen så får man ikke den ydelse, forklarer Vibeke Nørby Mouridsen.  

Forældrene kan hjælpe eleverne 

Hos Venstre mener de, at det er forældrenes opgave at hjælpe deres børn under 18 år, som ikke længere kan få løn. 

- Der er det jo så forældrene, der er nødt til at understøtte dem. Så på den her måde, laver vi en harmonisering, og ligestiller de unge, der går på en produktionsskole med andre unge mennesker, uddyber Annie Matthiesen. 

Men det er ikke alle elever, hvor det er en mulighed.  Katrine Nielsen går på dyrepasserlinjen. Hun er 17 år og bor stadig hjemme. Hos hende vil det kunne mærkes, hvis hun ikke får løn.  

- Hjemme ved mig er det ikke sådan, at mine forældre kan betale alting. Altså alting for mig, siger Katrine Nielsen. 

Også blandt eleverne over 18 år vil ændringerne kunne mærkes meget. 

- Det er det, der holder min indkomst i gang, det er det, der holder min husleje i gang. Jeg tror, at hvis den kom meget mere under det, så ville jeg ikke vælge at gå på en produktionsskole, siger Nicklas Simonsen. 

Oversigt

    Oversigt