
Artiklen er mere end 30 dage gammel
kopieret!
Det fynske mikrobryggeri, Coisbo Beer, er begæret konkurs.Det var selskabets nye direktør, der begærede konkursen.
Det internationalt prisvindende mikrobryggeri, Coisbo Beer fra Morud, er begæret konkurs.
Firmaet, der er grundlagt af den tidligere politibetjent Anders Coisbo, havde med undtagelse af i 2014 længe kørt med underskud. I 2015, som er senest tilgængelige regnskab, havde virksomheden et underskud på 281.000 kroner før skat.
Anders Coisbo fik ellers for nylig hjælp af den kendte fynske erhvervsmand Michael Sandal. Han indtrådte som direktør i bryggeriet 7. juni i år.
Samtidig skød Michael Sandal gennem sit selskab Sandal Holding en større sum penge ind i virksomheden således, at han nu sad med aktiemajoriteten.
“- Jeg vil ikke kalde det ulovligt, for det fordrer, at nogen har gjort noget bevidst forkert. Der er nogle ting i regnskaberne, som vi ikke kan gennemskue. Vi har behov for at viske tavlen ren, og der så vi konkurs som eneste udvej.”
Sandal begærede Coisbo konkurs
Men hvad der lignede en redningsplanke for det lille prisvindende bryggeri med den notorisk skrantende økonomi viser sig nu at være det stik modsatte.
Det er nemlig Michael Sandal, der har begæret Coisbo Beer ApS konkurs. Det fortæller Michael Sandal selv via en telefon fra Spanien.
- Vi havde ikke andet valg end at lade Coisbo Beer ApS gå konkurs, begynder den fynske erhvervsmand.
- Det var et valg, vi traf i forbindelse med implementeringen af Coisbo Beer ApS i vores regnskaber. Her opdagede vi, at der var nogle ting, der ikke stemte overens, siger Michael Sandal med henvisning til, at der har været fejl i den måde, man har opgjort lagerbeholdningen på.
Siger du, at der er foregået noget ulovligt?
- Jeg vil ikke kalde det ulovligt, for det fordrer, at nogen har gjort noget bevidst forkert. Der er nogle ting i regnskaberne, som vi ikke kan gennemskue. Vi har behov for at viske tavlen ren, og der så vi konkurs som eneste udvej, siger Michael Sandal.
Han lægger ikke skjul på, at konkursen også kommer til at koste ham en større sum penge.
Coisbo brygger stadig
Ifølge Michael Sandal betyder konkursen ikke, at det er slut med den efterhånden velkendte fynske Coisbo-øl.
- Alting kører videre. Det har jeg aftalt med Kurator. Hvis du ringer ind på vores hovednummer, så kan du stadig bestille øl.
“Jeg vil gøre alt for, at Anders og hans ualmindeligt fine Coisbo-projekt bliver en succes. Og jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for, at Anders og Malene kommer så smertefrit igennem det her som muligt.”
Hvad der på sigt kommer til at ske med produktet Coisbo Beer, når konkursen er behandlet, kan Michael Sandal dog ikke sige noget konkret om, men han forventer, at en en ny firmakonstruktion snart er på plads.
Han lover selv at gøre alt for, at Fyn også i fremtiden kan tilbyde sine gæster en Coisbo-øl.
- Jeg vil gøre alt for, at Anders og hans ualmindeligt fine Coisbo-projekt bliver en succes. Og jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for, at Anders og Malene kommer så smertefrit igennem det her som muligt, siger Michael Sandal.
De fynske mikrobryggerier har det godt

De fynske mikrobryggerier kan i dag leve af at brygge den øl, de brænder for. Det viser en gennemgang af 2015-regnskaberne.
Rise Bryggeri på Ærø var tæt på at lukke, men ejerne gav sidste år bryggeriet en sidste chance for at overleve.
De to kvindelige direktører Janne Bidstrup og Nina Folmer skulle bevise, at de kunne lave overskud, hvis bryggeriet skulle fortsætte.
Det gjorde de, og dermed ligner de hovedparten af de fynske mikrobryggerier, der efter en række udfordrende år, endelig kan leve af deres passion, nemlig at brygge godt og velsmagende øl.
Danmark har 172 bryggerier, og er dermed det land i verden, der har flest bryggerier pr. indbygger.
I mange år blev der kun fremstillet pilsner i Danmark og få bryggerier sad på produktionen. Men i løbet af 00erne kom flere små bryggerier frem, hvor afprøvning af nye varianter var i fokus. Det er en udvikling, hvor Fyn har været helt i front.
- Refsvindinges Ale nummer 16 var faktisk den første i den her øl-revolution, siger tidligere brygmester på Albani Leif Typkjær.
Han var selv med til at opkøbe og lukke bryggerierne i Nyborg, Svendborg og Faaborg. Til sidst var der kun tre bryggerier tilbage på Fyn, men forbrugerne ville det anderledes.
- Pludselig eksploderede efterspørgslen. Danskerne kunne jo også smage i udlandet, hvor godt øl fra mindre bryggerier kunne smage, fortæller Leif Typkær.
Han har selv vendt blad fra Albani-tiden og har været med til at hjælpe de mindre fynske bryggerier med at komme på landkortet.
Fyn har nu 17 bryggerier, og de fleste af dem har det godt. På grafikken kan man se, at hovedparten af de bryggerier, som er i selskabskonstruktion, har overskud.

I næste uge kommer skotske og nordirske bryggere til Fyn for at se nærmere på den fynske ølrevolution, som Typkjær kalder udviklingen på Fyn.
- Jeg havde aldrig drømt om, at det skulle gå sådan. Havde nogen sagt det til mig, ville jeg have sagt, at det var løgn, siger Leif Typkjær.
Se udsendelsen om det fynske øl i aften på TV2Fyn klokken 19.30.