Fynske forskere laver halm til sprit

Fynske forskere har opnået overraskende gode resultater med udvinding af sprit fra halm, som så kan bruges som miljøvenligt brændstof til biler. Den nye metode betyder, at en bil kan køre Paris tur-retur på en enkelt halmballe.

Først efter at forskerne fra Elsam og Landbohøjskolen har sikret sig internationalt patent på deres udvindingsmetode, er laboratoriet på Fynsværket blevet åbnet for offentligheden.

- Vi har udviklet en tank, som kan udvinde etanolen fra halmen ved hjælp af en lavteknisk metode, siger Jan Larsen, der er senioringeniør hos Elsam.

Minimalt brug af energi

Med den nye metode vil en bil kunne køre ca. 3000 km på en enkelt bigballe
Med den nye metode vil en bil kunne køre ca. 3000 km på en enkelt bigballe

Den udvundede etanol kan bruges som miljørigtig brændstof i biler og den effektive udvindingsmetode betyder, at en bil vil kunne køre fra Odense til Paris og retur på en enkelt bigballe af halm.
 
- Vores metode betyder, at sukkerkæderne i halmen bliver nedbrudt med minimalt brug af energi og vand og restproduktet kan bruges til at drive hele processen, fortæller Jan Larsen.
 
Anlægget fungerer ved at halmen først bliver kogt, så sukkerkæderne kan blive nedbrudt. Herefter bliver halmen gæret med enzymer og den udvundne sukker bliver tilsidst kørt igennem et distillationsanlæg, hvor spritten bliver udvundet af sukkeret.

Afgift forhindrer udbredelse

Men før biler kan begynde at anvende etanolen som brændstof kræver det dog at Folketinget ændre afgiftspolitikken. I dag er det miljøvenlige etanol belagt med så store afgifter, at det ikke er konkurrencedygtigt med benzin.

Men med den nye opfindelse håber forskerne, at politikerne vil få øjenene op for at der er behov for at fjerne afgifterne.

Oversigt

    Oversigt