I det fynske folks tjeneste

Fynske SF'ere: Søvndals afgang overrasker

Flere fynske SF'ere er overraskede over, at partiformand Villy Søvndal fredag fortalte, at han går af som formand. Én enkelt SF'er mener dog, at det var en klog beslutning.

Det fortæller TV 2/FYN.

Bruno Hansen, der er viceborgmester i Svendborg, siger, at det ikke ville være det bedste for partiet, hvis Villy Søvndal fortsatte som både formand og udenrigsminister.

- Vi er nødt til at have en formand, der er 100 procent fremme i skoene i vores nationale politik, og som er synlig. Så derfor er det en rigtig beslutning, siger han til TV 2/FYN.

Den sydfynske SF'er siger samtidig, at sådan en dobbeltrolle ikke ville have været godt ved næste valg.

- Det ville have svært. Man kan ikke bestride begge poster og være så meget væk fra landspolitikken. Det kan ikke hænge sammen med at være nærværende i landspolitik, siger han.

Et fynsk folketingsmedlem siger, at nyheden kom bag på hende.

- Jeg er overrasket. Men jeg respekterer Villys beslutning, og jeg synes, at Villy har gjort det godt, siger Anette Vilhelmsen til TV 2/FYN.

Den nye spidskandidat hos SF i Odense, viceborgmester Brian Dybro, havde heller ikke forventet en sådan melding fra Villy Søvndal.

- Jeg er overrasket, men også ærgerlig. Jeg synes, at Villy har været et godt valg for SF. Jeg har stor respekt for hans beslutning, siger han.

SF Odenses frontfigur gennem flere år, rådmand Stina Willumsen, beklager beslutningen.

- Det er jeg ked af. Jeg har været med i mange år, og jeg synes, at de seneste år har været de bedste. Han bliver svær erstatte, siger hun til TV 2/FYN.

Hun afviser, at Villy Søvndals person er skyld i SFs nedtur i meningsmålingerne:

- Det er jeg slet ikke enig i. Ligesom man ikke kan give én mand ansvaret for successen, så kan man ikke give én mand ansvaret for udfordringerne. Vi skal huske på, hvor vi var, inden Villy blev formand. Vi var et temmeligt ubetydeligt oppostionsparti, siger hun.

Formand for SF på Fyn, Niels Erik Ramhøj, stiller sig op i koret af støtter.

- Det er ærgerligt, men jeg kan sagtens forstå hans begrundelser. Han har været en rigtig god formand, fortæller han.

Ingen af de fynske SF'ere, som TV 2/FYN har talt med, vil ud med, hvem, de mener, er et godt bud som ny formand.

- Der er en ung generation. Der er mange, der kan tage over, siger Stina Willumsen.