Her får du Fyns største og dyreste is

Flere steder på Fyn kan du købe en gammeldags vaffelis med et hav af iskugler til 100 kroner.

Sommervejret i juni og juli har indtil nu været ganske skuffende, men med udsigten til den første sommerdag i én måned og temperaturer over 25 grader er det igen tid til sol, strand og is.

På Fyn er der rig mulighed for at få sig en stor gammeldags vaffelis med forskellige kugler, guf, syltetøj og flødebolle på toppen. I nogle tilfælde får du desuden softice med i købet. 

To steder på Fyn kan du få dig en kæmpe vaffelis til 100 kroner. Det viser en rundspørge, som TV 2/FYN har foretaget blandt en række fynske iskiosker.

Ved Skovsøen i Odense kan lækkersultne kunder købe en gammeldags vaffelis til 100 kroner. Den indeholder 10 kugler og desuden flødebolle, guf og syltetøj.

- Vi sælger dem hovedsageligt, når der sker noget festligt, siger iskioskejer Frits Starup Nielsen, der understreger, at kæmpeisen som regel sælges i forbindelse med en polterabend eller lignende festlige anledninger.

Også Vaffelbageren i Faaborg reklamerer med, at de sælger en “Faaborg Special” med ni kugler, softice, drys, guf og syltetøj til 100 kroner.

Der kan dog være stor forskel på, hvor meget is én kugle består af. Ved Skovsøen består en almindelig kugle af cirka 30-35 gram is, men hos Skovgrillen i Middelfart lægger man eksempelvis vægt på, at en kugle is skal op på omkring 70 gram.

I Middelfart hedder den største vaffelis “Super-special-vaffel” og består af to vafler med seks kugler, softice, guf, syltetøj, en stor flødebølle og chokoladeovertræk. Prisen er 85 kroner.

Er du på jagt efter endnu større iskugler, skal du besøge Il Gusto i Odense, hvor en kugle is ifølge ejeren består af 80-90 gram italiensk is. Her kan du få en vaffel med fem kugler til 56 kroner.

Samme størrelse kugler kan du også forvente, hvis du tager til Kerteminde og besøger to af byens iskiosker. Hos Vaffelhuset i Kerteminde koster en “Kerteminde Special” med tre kugler, drys og flødebolle med 150 gram softice oven på 55 kroner.

"Amanda Isen" hos Den Italienske Isbutik består af tre kugler med softice, guf, flødebolle, syltetøj og marmelade til 50 kroner, men her forsikrer ejeren, at kuglerne er mindst 100 gram per styk. 

Hos Den Italienske Isbutik i Kerteminde får man ifølge ejeren de største kugler is på Fyn. Denne kugle vejer 105 gram.
Hos Den Italienske Isbutik i Kerteminde får man ifølge ejeren de største kugler is på Fyn. Denne kugle vejer 105 gram.
Foto: Den Italienske Isbutik

På Tåsinge sælger de flest isvafler med to kugler. Hos Lundbykiosken kan kunderne bestille gammeldags vaffelis med tre kugler, flødebolle, syltetøj og drys. Isen vejer cirka 600 gram og kan blive din for 50 kroner. På en god sommerdag kan iskiosken sælge omkring 100 om dagen, afslører ejeren.

På kortet herunder kan du se, hvor i dit nærområde du kan købe dig en gammeldags isvaffel.

Mangler dit lokale ishus, er du velkommen til at skrive en kommentar under artiklen.

Selv om de store fynske vaffelis nok skal mætte de fleste lækkersultne kunder, kan man uden for Fyn og øerne få sig langt større vaffelis af den gamle slags.

I Roskilde sælges is med 25 kugler, en halv liter softice og fem flødeboller, og på Bornholm kan du få en næsten halv meter lang raketis. Alene vaflen er 40 centimeter.

I sidste uge gik en video viralt med en mand fra Vordingborg, der forsøgte at spise en vaffelis med 52 kugler, en liter softice og seks flødeboller. Han nåede dog aldrig at spise isen færdig, men videoen blev set af flere end 45 millioner mennesker på Facebook. Ingen fynske iskiosker har dog en så stor vaffelis på menukortet.

Hvilket fynsk ishus serverer de bedste gammeldags isvafler? Skriv dit bud på Facebook.