I det fynske folks tjeneste

Hjertestarterdag: For mange dør af hjertestop

For fjerde år i træk er det europæisk hjertestarterdag. Her kan fynboer lære at redde liv med en hjertestarter.

02:06

I dag overlever knap 13 procent af danskerne, der bliver ramt af hjertestop uden for hospitalerne. Det er ikke godt nok, mener Dansk Råd for Genoplivning. De vil have andelen op på 25 procent. Det vil betyde, at op mod 500 flere danskere om året overlever et hjertestop.

- Ambitionen er høj, men det skal den være, for det handler om at redde liv. De, der får hjertestop, er nogens forældre, børn, kolleger eller gode venner – mennesker, vi elsker og holder af. Gennem de seneste 15 år har vi taget et utrolig stort skridt på genoplivningsområdet. Med vores fælles hjælp tror vi på, at vi kan redde endnu flere liv. Først og fremmest skal vi have endnu flere til at træde til, for alle – uanset om man har lært at genoplive eller ej – kan gøre en forskel, siger Jens Flensted Lassen, formand for Dansk Råd for Genoplivning.

På Fyn er der 3.378 hjertestartere. 1.561 af dem er tilgængelige døgnet rundt. Resten er placeret på for eksempel arbejdspladser, som bliver låst efter endt arbejdsdag.

Danmark i top

Selvom ambitionen er, at 500 flere danskere skal overleve hjertestop om året. Så markerer danskerne sig i toppen i europa. En ny europæisk undersøgelse viser, at danskerne er bedst i europa, når det gælder om at få folk til at overleve hjertestop uden for hospitalet.

- Gennem de senere år har vi set en imponerende udvikling i antallet af danskere, der træder til med hjertelungeredning og brug af hjertestarter, når de bliver vidne til et hjertestop. I dag bliver der således ydet livreddende førstehjælp i 66 procent. af tilfældene med hjertestop uden for hospital, inden ambulancen ankommer. For 15 år siden gjaldt det kun i 19 procent af tilfældene. Med de flotte resultater i det nye europæiske studie oveni kan vi godt tillade os at kalde danskerne for europamestre i at redde liv, siger Jens Flensted Lassen, formand for Dansk Råd for Genoplivning.

Fakta om hjertestop og genoplivning

  • 1 ud af 8 overlever hjertestop, hvis lægfolk yder livreddende førstehjælp, inden ambulancen når frem.
  • 1 ud af 30 overlever, hvis der først ydes livreddende førstehjælp, når ambulancen når frem.
  • I dag træder lægfolk til med hjertelungeredning, inden ambulancen ankommer, i 66 pct. af tilfældene med hjertestop. Det er mere end en tredobling i forhold til for 15 år siden, hvor lægfolk trådte til i 19 pct. af tilfældene.
  • I dag overlever næsten 13 pct. et hjertestop uden for hospital. Det er også mere end en tredobling i forhold til i 2001, hvor overlevelsen var på 3,9 pct. Særligt inden for de seneste ti år har der været mange positive tiltag, bl.a. obligatorisk førstehjælp i folkeskolen og når man tager kørekort, etablering af Hjertestarter-Netværket og rigtig mange hjertestartere, der er kommet op at hænge i det offentlige rum. Siden 2001 har vi i fællesskab i Danmark reddet godt 4.000 menneskeliv.
  • 75 pct. af dem, der overlever et hjertestop uden for hospital, vender tilbage til arbejdsmarkedet. Blandt dem, der modtager livreddende førstehjælp fra vidner, har 40 pct. større chance for at vende tilbage til deres job sammenlignet med dem, der ikke får denne hjælp.

 

Læs mere om hjertestarterdagen og find et arrangement i nærheden på www.hjertestarterdagen.dk.