I det fynske folks tjeneste

Ingen fynsk jubel over ny bredbåndsaftale

Et bredt flertal i Folketinget har indgået aftale om at sikre hurtigere bredbånd til ydreområderne. Men de fynske borgmestre er ikke imponeret.

00:24

1 af 2

Regeringen vil afsætte 200 millioner kroner over de næste fire år til udbygning af bredbånd i hele landet. Aftalen er indgået sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre.

Fakta om aftalen

 • Puljen er på i alt 200 mio. kr. I 2016 er der afsat 80 mio. kr., mens der i 2017-2019 er afsat 40 mio. kr. hvert år.  
 • Dårlig dækning betyder i udgangspunktet under 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload.
 • Der kan gives tilskud til infrastruktur, der vil kunne levere 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload i 2020.
 • Der vil blive udarbejdet en kortlægning af mulige områder, hvor der kan søges støtte.
 • Forslaget vil nu blive sendt i høring sammen med ansøgningskriterierne.
 • Det er Energistyrelsen, der administrerer puljen, og styrelsen vil gennemføre en bred høring senere på foråret.
 • Tilskud tildeles på baggrund af objektive kriterier.
 • Der vil være krav om en egenfinansiering på minimum [3.000 kr.] fra dem, som er med i det enkelte projekt.
 • Der vil være en årlig ansøgningsrunde, og den første forventes sat i gang til sommer.
 • Bredbåndspuljen er en del af regeringens aftale om ”Vækst og udvikling i hele Danmark.
 • Det forventes, at puljen vil bidrage til dækning i intervallet på 4.000 til 25.000 boliger, virksomheder eller sommerhuse. 

I følge aftalen, så skal de mange millioner skaffe bedre bredbånd til sammenhængende områder med boliger, virksomheder eller sommerhuse.

- Jeg er glad for, at det er lykkedes at få en bred aftale med partierne bag teleforliget og partierne bag "Aftale om vækst og udvikling" i hele Danmark om de kriterier, der skal gælde for bredbåndspuljen. Den digitale infrastruktur er afgørende for, at danskerne kan bo og drive virksomhed over hele landet. Bredbåndspuljen er målrettet de områder, hvor markedet ikke kan klare det alene, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. 

25.000 boliger får hjælp

I år bliver der afsat 80 millioner kroner og over de næste tre år yderligere 40 millioner kroner om året. Lokale sammenslutninger af borgere og kommuner kan sammen søge om tilskud fra puljen, hvis bredbåndsdækningen er under 10 Mbit/s download og 2 Mbit/s upload. 

- Jeg forventer, at mellem 4.000 og 25.000 boliger, virksomheder eller sommerhuse kan få hjælp fra puljen, og vi åbner for ansøgninger til sommer, så man kan godt gå i gang med at forberede sig allerede nu, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. 

Ikke nok penge

På Fyn bliver aftalen budt velkommen - dog med en del forbehold. 

- Det lyder jo godt, at der sker noget, men 200 millioner kroner til hele landet over fire år er slet ikke nok til at give langelænderne og vores virksomheder samme vilkår, som man har i andre dele af landet, siger Langelands borgmester Bjarne Nielsen (V).

Heller ikke på Nordfyn er der jubel over aftalen.

- 200 millioner er slet ikke nok, men det er jo bedre end ingenting og et skridt i en rigtige retning, siger Nordfyns borgmester Morten Andersen (V).

Borgmester i Assens Kommune Søren Steen Andersen (V) er heller ikke imponeret over beløbet og mener desuden, at det er problematisk, at pengene ikke også når ud til de tyndt befolkede områder:

- Vi ved jo, at de tyndere befolkede områder ofte tiltrækker en masse kreative mennesker, så det er jo et problem, hvis de ikke har ordentligt internet, siger han. 

 

Kortet viser adresserne, der ikke har dækning med 10/2 Mbit/s, og dermed vil kunne søge bredbåndspuljen – des mere rød des flere adresser, der kan søge

 

 

02:21

Forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt besvarer borgmestres kritik af bredbåndspuljen

Luk video