Kasketroderi: Minkavlere fyres men fortsætter i kommissioner

Noget pjat, mener det eneste fynske kommissionsmedlem, Martin From. Han nåede kun at behandle en minksag.

Fredag morgen indgik regeringen og aftalepartierne bag minkerstatningen at fjerne minkavlerne fra de kommissioner, der beslutter, hvad minkavlere skal have i erstatning.

Det går blandt andet ud over Martin From, formand for de fynske pelsavlere.

Han har været kommissionsmedlem og været med til at dele erstatninger ud til andre minkavlere.

Han kalder "fyringen" for noget pjat

- Der bliver lavet et stort problem ud af noget, som ikke er et problem, men det er jo så desværre sådan, det går nogle gange, siger Martin From.

Også personer med tilknytning til branchen må ikke længere sidde i erstatnings- og taksationskommissionerne.

- Det gør vi simpelthen for at undgå den mistanke, der har været om inhabilitet, sagde fødevareminister Jacob Jensen (V) på et kort pressemøde fredag morgen.

Han henviste til de skøre sager, der har været fremme i medierne.

Har selv indflydelse

Ændringen kommer, efter at mediet Zetland i en række historier har beskrevet, hvordan minkavlerne selv har indflydelse på andre avleres erstatningssager.

En gennemgang af 27 afgørelser, som mediet Zetland har lavet, har vist, at minkavlerne udgør den største faggruppe i de kommissioner, der har til opgave at afgøre, hvilken erstatning minkavlere skal have.

Samme medie har oplyst, at en konsulentrapport fra Ernst & Young - bestilt af Minksekretariatet - fastslår, at den pris minkavlerne får i erstatning per minkskind er 99 kroner for højt.

Ses der bort fra de uafhængige formænd, er syv ud af ti kommissionsmedlemmer ifølge Zetland indstillet af enten minkbranchen eller Landbrug & Fødevarer. 

Heriblandt er en række minkavlere, som selv venter på, at deres egne erstatningssager afgøres. Dette har skabt undren blandt en række af Folketingets partier.

- Der er fem i en kommission, og der har været en til to minkavlere i kommissionerne, så vi er jo stadigvæk i mindretal. Vi har sådan set bare skullet sørge for, at der var nogen i kommissionen, der har forstand på minkavl og kan sætte værdi på det, siger Martin From.

- I de kommissioner, jeg har været med i, er vi minkavlere slet ikke blevet hørt, siger Martin From, der kun nåede at være med til et møde i kommissionen.

I dag sendte minksekretariatet besked ud til alle kommissionsmedlemmerne om at fortsætte som hidtil, indtil der ligger en ny bekendtgørelse og retningslinjer for, hvordan kommissionerne skal sammensættes.

- Men jeg regner da ikke med, at man afsætter dommerne, siger Martin From.

Om minksagen

Ifølge Martin From mangler 19 fynske minkavlere fortsat at få udbetalt erstatning.

Vil ikke tilbage

Hans egen sag ligger fortsat hos revisoren og er ikke afgjort endnu.

Han ønsker ikke at fortælle, hvilke økonomiske krav han selv har fra nedlukningen af sin minkfarm.

Men ifølge Martin From har han investeret i nye anlæg i 2012, 2013 og 2015.

- De haller får vi meget lidt for i forhold til den levetid, de har på 50 år, siger Martin From.

 Han har selv 9000 råskind tilbage, der skal sælges på auktion.

Han har dog ikke tænkt sig selv at genoptage minkerhvervet, som flere af hans tidligere kollegaer har gjort i Nordjylland. 

- Jeg har ikke tillid til politikerne mere. og jeg tror ikke, der går mere end 10 år, så bliver det lukket ned. Det var også det, at det lugtede mest af i 2020. Det var en likvidering mere end en rationel beslutning, siger Martin From.

Med den nye aftale er den liste, hvorfra der kan indstilles personer til kommissionerne, også blevet udvidet, siger Jacob Jensen til Ritzau.

Minkavlere og personer med tilknytning til branchen kan fortsat hentes ind som sagkyndige i erstatningssagerne, lyder det videre.



 

Oversigt

    Oversigt