Lidt flere ledige fynboer

Bruttoledigheden stod næsten stille i maj, hvor der dog blev 100 flere i arbejdsløshedskøen blandt andet på Fyn.

Ledighedstallet har de seneste mange måneder stået næsten stille, og tendensen fortsætter.

Danmarks Statistik har i hvert fald opgjort den sæsonkorrigerede bruttoledighed for maj til 126.700.

Det er blot 100 personer flere end måneden før, og dermed er ledighedsprocenten fortsat 4,8 procent.

Det kan undre, når beskæftigelsen har vist pæn fremgang de seneste par måneder, men det har chefanalytiker Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd en forklaring på:

- Forklaringen er simpelthen, at der lige nu er flere aktivt jobsøgende på arbejdsmarkedet, og det er bestemt ikke nogen dårlig nyhed. Tværtimod er en voksende arbejdsstyrke med til at gøre opsvinget mere langtidsholdbart, skriver han i en kommentar.

Kigger man på køn, står 4,6 procent af den mandlige arbejdsstyrke fortsat uden arbejde, mens det for kvindernes vedkommende er 5,0 procent. Disse tal har ikke ændret sig de seneste tre måneder.

Heller ikke regionalt er der sket væsentlige udsving i ledighedstallene. Dog er ledighedsprocenten faldet med 0,1 procentpoint i Københavns omegn, mens man i Nordsjælland, på Fyn og i Vestjylland har oplevet en stigning på 0,1 procentpoint.

Odense i top ti, Middelfart i bund 10

Med en ledighed på 6,2 procent ligger Odense Kommune på en ottendeplads blandt kommuner med flest arbejdsløse, mens Middelfart ligger i bunden af statistikken med en ledighed på 2,8 procent.

Ledigheden er fortsat højest i København by med 5,8 procent og lavest i Nordsjælland med 3,7 procent.

Danske Banks cheføkonom Steen Bocian vurderer dog, at den ventede stigende vækst herhjemme vil medvirke til at sænke ledigheden yderligere i en grad, så flaskehalse og lønpres kan blive et problem.

Han afventer derfor udfaldet af regeringens bebudede trepartsforhandlinger og arbejde med en dagpengereform.