I det fynske folks tjeneste

Pas på - din kollega smitter

Vil du gerne undgå mavepine eller det, der er værre endnu, når du spiser julefrokost med kollegaerne, så sørg for at have håndhygiejnen i orden.

Det er vigtigt med rene hænder, når man spiser fra buffeten.

Renlighed er alfa og omega i omgangen med madvarer.

Især december måneds julebuffeter med de mange lune retter kan omdannes til regulære smittebomber, hvis de inficeres med bakterier.

Men det er faktisk oftest gæsterne selv, der bringer smitten med til bords. Og det skyldes som regel, at håndhygiejnen ikke er i orden.

-Ja, det er nødvendigt med god håndhygiejne. Vi har set nogle megastore udbrud, hvor mange er samlet omkring maden, siger Morten Lisby, der er udbrudskoordinator hos Fødevarestyrelsen.

Vask hænder

Man kan minimere risikoen for smitte ved at sørge for, at hænderne er rene. Laver man selv julefrokosten, er det vigtigt, at hænderne vaskes hver gang man skifter man skifter emne.

Når en ret er tilberedt, skal man vaske hænder, skærebræt og knive af. På den måde undgår man at sprede bakterierne.

Men er man til julefrokost, er det også meget vigtigt med håndhygiejne. Både ens egen, men også kollegaernes. Især hvis der er norovirus - bedre kendt som roskildesyge - i omløb

- Gæsternes håndygiejne kan udgøre et stort problem, hvis for eksempel en har roskildesyge, og han kommer til at røre ved maden, så er maden inficeret, og så får de andre der tager maden roskildesyge, siger Morten Lisby.

Og har man været syg med roskildesyge, bør man alligevel holde sig fra julefrokosten for kollegaernes skyld. Man kan nemlig stadig være smittebærer, selvom man ikke længere føler sig syg.

- Har du lige haft roskildesyge, bør du blive hjemme et døgn efter, du er rask, så du undgår at gøre andre syge. Norovirus kan nemlig stadig sidde på hænderne, siger Morten Lisby.

Smitten kan selvfølgelig også komme fra restaurantkøkkenet, som det skete sidste år i Næstved, hvor en kok var skyld i, at omkring 120 gæster fik salmonellaforgiftning.

Derfor vil Fødevarekontrollen snart komme på uanmeldt besøg for at tjekke, om caféerne og restauranterne har hygiejnen i orden.